NOS Nieuws

Wekdienst 24/3: Ministerraad bespreekt spreidingswet • Oranje start aan EK-kwalificatie

Goedemorgen! Vandaag bespreekt de ministerraad de spreidingswet asielzoekers en het Nederlands Elftal speelt de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk.

Het wordt een dag met een mix van wolken, zon en buien. De felste buien zijn voor de middag en dan vooral in het zuiden, midden en oosten van het land. Hierbij is kans op onweer, hagel en windstoten. Het wordt 12 graden in het noordwesten tot 15 in Limburg bij een stevige zuidwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De spreidingswet asielzoekers wordt in de ministerraad besproken. Volgens Haagse bronnen is die wet nauwelijks aangepast door staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken), ondanks forse kritiek op die wet van onder meer de Raad van State.
  • De rechtbank in Utrecht behandelt vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Zulke beroepen komen vaak binnen. Daarom wordt nu de procedure bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen "in een bredere context" besproken.
  • Het Nederlands elftal begint om 20.45 uur in het Stade de France in Parijs aan de eerste EK-kwalificatiewedstrijd, tegen Frankrijk. Vanwege blessures en tal van ziek afgehaakte spelers beschikt bondscoach Ronald Koeman over een flink verzwakte selectie. De wedstrijd is live te volgen via NPO 3, NOS.nl, de NOS-app en Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.
  • In de rechtbank in Amsterdam is opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.

Wat heb je gemist?

ProRail mag de dassen onder het spoor bij Esch gaan verdrijven. De spoorbeheerder heeft daarvoor gisteravond een ontheffing gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Omdat dassen een beschermde diersoort zijn, mogen ze niet zomaar verdreven worden.

"De dassen mogen we met maatregelen uit het spoor laten vertrekken", aldus ProRail. De werkzaamheden mogen alleen overdag plaatsvinden, omdat dassen nachtdieren zijn. Door de dassenburcht onder het spoor rijden er sinds dinsdag geen treinen meer tussen Den Bosch en Boxtel.

Gisteren is ProRail al begonnen met de voorbereidingen. Het spoortalud is gemaaid om de plek minder aantrekkelijk te maken voor dassen en er zijn terugslagkleppen geplaatst aan de uiteinden van de gangen van de dassenburcht. Dat geeft de das de mogelijkheid om de burcht vannacht veilig te verlaten, maar door de terugslagkleppen kan hij er niet meer naar terugkeren. Deze ochtend begint het ontgraven van de dassenburcht.

Anders nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Een zeilschip met onder anderen veertien Nederlandse scholieren aan boord was gisteren vastgelopen in Noorwegen. De tieners vertellen hoe ze plotseling van boord moesten:

Scholieren vertellen hoe hun zeilschip strandde in Noorwegen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl