Rosalin Kuiper in de mast van de boot van Team Malizia
NOS Sport

Boten Ocean Race zijn eenzaamste plek op aarde voorbij: 'Best wel spannend'

Op de eenzaamste plek op aarde zijn deze dagen toch een paar mensen. Nergens op zee is land zo ver weg als bij Point Nemo. De boten die meedoen aan The Ocean Race, een van de uitdagendste zeilwedstrijden ter wereld, voeren dinsdag voorbij het onheilspellende punt.

Een locatie zo afgelegen, dat de dichtstbijzijnde mensen de astronauten van ruimtestation ISS zijn. Zo afgelegen, dat wetenschappers een kans roken op het binnenhengelen van unieke oceaandata.

Vier boten bemand met de beste zeilers ter wereld vertrokken in januari vanuit Alicante voor een zeilmarathon van zes maanden rond de wereld. De finish van The Ocean Race ligt 60.000 kilometer verderop in de haven van Genua, waar de boten eind juni aanmeren.

Op 15 juni vertrekken ze vanuit Den Haag voor de laatste tocht.

Point Nemo op de kaart, 2.688 kilometer verwijderd van land

Team Malizia, 11th Hour Racing Team, Biotherm en Team Holcim zijn momenteel bezig aan de derde van zeven etappes, een oversteek van Kaapstad naar het Braziliaanse Itajaí. Een volle maand op zee, waarbij ze de Stille Oceaan doorkruisen.

Stil is het zeker op Point Nemo, halverwege Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland, op driekwart van leg drie. Het Jack Sparrow-achtige bountystrand van Ducie Island en wat rotsen voor de kust van Antarctica zijn het eerste land dat in zicht komt, 2.688 kilometer verderop.

'Best spannend'

Zelden waagt een mens de tocht naar Point Nemo, maar de Nederlandse zeilster Rosalin Kuiper kan zeggen dat ze op de onherbergzame plek is geweest. Als bemanningslid van het Duitse Team Malizia.

"Het is een prestatie als zeiler om hier te zijn, heel bijzonder", zegt de 27-jarige Zoetermeerse vanuit de kajuit. "Ik ben blij, maar het is ook best wel spannend, omdat je zo ver van land bent."

Zeilster Kuiper op onherbergzame Point Nemo: 'Verder van land kun je niet zijn'

The Ocean Race organiseerde de eerste editie in 1973. Dit jaar is de veertiende keer dat men de wereld rondzeilt. In een poging een meer ecologisch verantwoorde wedstrijd te organiseren, gooien de zeilers voor de eerste keer systematisch boeien uit tijdens het racen.

Wetenschap

Wetenschappers spitsten de oren toen ze hoorden dat men koers zette naar Point Nemo. Een zeldzame kans voor het verzamelen van data over een plek in de oceaan die zo moeilijk bereikbaar is. Om nog maar te zwijgen over de kosten die met het opzetten van een eigen expeditie gepaard zouden gaan.

Dat de vijf boten van The Ocean Race - Team Europe haakte eerder al af - aan boord plek hadden voor wat hi-techapparatuur kwam de wetenschap ook goed uit. De zeilers, onder wie Kuiper, vissen monsters zeewater op en gooien tien speciale boeien uit.

"In deze leg hebben we twee drifterboeien in het water gelaten en die verzamelen oceaandata", zegt Kuiper. Twee van de vier boten varen met een zogeheten ocean pack aan boord, die 24 uur per dag data over het zeewater opslaat. Denk aan de temperatuur, maar ook aan het CO2-, zuurstof- en zoutgehalte van het oceaanwater.

"We brengen de gezondheid van de oceaan in kaart en die delen wij met allerlei instituten", legt Kuiper uit.

"Het is unieke data. We zijn zo remote, zo ver in de zuidelijke Stille Oceaan dat hier geen andere schepen of containerschepen varen die het kunnen doen. Het is een grote bijdrage die we leveren aan de wetenschap. Het voelt heel erg goed om dat te doen."

Als de boten de Braziliaanse kust hebben bereikt, krijgen de zeilers even rust. Op 23 april varen ze weer uit, noordwaarts richting de oostkust van de Verenigde Staten. Dicht bij huis, voor Kuiper, in vergelijking met Point Nemo. Een luttele 5.600 kilometer zout zeewater slechts scheiden finishplaats Newport en haar Zoetermeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl