NOS Voetbal

KNVB introduceert drink- en eetpauze voor vastende spelers tijdens ramadan

Als de zon komende maand tijdens een eredivisie- of eerstedivisiewedstrijd ondergaat, kan de scheidsrechter het duel even stilleggen zodat voetballers die met de ramadan meedoen desgewenst snel wat kunnen eten en drinken.

Dit gebeurt op initiatief van de KNVB, die daarmee het voorbeeld van de Engelse Premier League volgt.

Voor de islamitische gemeenschap in Nederland was de zonsondergang vanavond het startsein voor de ramadan. Een maand lang mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben.

Wel kunnen moslims ervoor kiezen om het vasten een dag over te slaan in verband met bijzondere omstandigheden. Bijvoorbeeld als ze zware lichamelijke inspanning moeten leveren, zoals bij een wedstrijd.

Drie speelronden

In de vastenmaand, die vlak voor of in het vierde weekend van april eindigt, staan zeker drie speelrondes in de eredivisie op het programma. Daarvoor heeft de KNVB de profclubs in Nederland een aantal richtlijnen meegedeeld, zegt een woordvoerder.

De scheidsrechters zullen de wedstrijden kort stilleggen op "het eerstvolgende beschikbare moment na zonsondergang (bij een overtreding, ingooi, achterbal etc.)", aldus de voetbalbond. De wedstrijd zal vervolgens zo spoedig mogelijk worden hervat.

Het tijdelijk stilleggen van een duel gebeurt alleen bij wedstrijden waarbij minimaal één speler op het veld staat die meedoet aan de ramadan. "Voor aanvang van de wedstrijd zullen scheidsrechters en teammanagers van beide clubs dat bespreken, zodat iedereen op de hoogte is", meldt de KNVB.

Onder anderen Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü en Excelsior-aanvoerder Redouan el Yaakoubi doen jaarlijks mee aan de ramadan.

De komende maand zijn er dertien eredivisiewedstrijden die bezig zijn als de zon achter de horizon verdwijnt of net verdwenen is.

Ook in de Engelse voetbalcompetitie zullen komende maand wedstrijden worden stilgelegd. Engelse arbiters hebben richtlijnen gekregen van de scheidsrechtersbond om een "natuurlijke pauze" toe te staan waarin spelers de mogelijkheid krijgen om iets te eten en drinken.

Voorafgaand aan de duels moeten scheidsrechters een tijdstip afspreken met de spelers voor de pauze. Tot op heden kozen spelers vaak zelf een moment om naar de kant te gaan, tijdens een blessure of een wissel. Het is de eerste keer dat zulke regels officieel worden toegepast.

Onder anderen grote sterren als Mohamed Salah (Liverpool), Riyad Mahrez (Manchester City) en N'Golo Kante (Chelsea) doen mee aan de ramadan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl