Siemon de Jong met een gast in zijn programma
NOS NieuwsAangepast

Siemon de Jong stopt na twintig jaar met kinderprogramma Taarten van Abel

Na ruim twintig jaar stopt banketbakker Siemon de Jong als presentator van het populaire kinderprogramma Taarten van Abel. De Jong zegt in een persbericht van de VPRO dat hij zichzelf niet wil herhalen, en hij wil "ook de magie van het programma niet verliezen".

Hij noemt het verder een eer dat hij het programma zo lang mocht presenteren. "Ik heb veel bijzondere ontmoetingen gehad en mooie gesprekken mogen voeren. Nu heb ik zin om nieuwe dingen te doen."

In Taarten van Abel bakt De Jong een taart met een kind voor een speciaal iemand. Ondertussen bespreken de twee het leven. Vaak stipt het programma thema's aan waarmee kinderen kunnen worstelen, zoals het opgroeien met gescheiden ouders, ziekte of adoptie.

Open en ontspannen stijl

De Jong viel op door zijn open en ontspannen stijl bij het interviewen van de kinderen. Juliëtte van Paridon, eindredacteur VPRO Jeugd, omschrijft De Jong als "een fenomeen van de Nederlandse kindertelevisie". "Hij zet zichzelf niet op de voorgrond en stelt eenvoudige, concrete vragen. Zo ontstaan de mooiste gesprekken."

In januari 2003 werd de eerste aflevering van het programma uitgezonden. Het is bekroond met tal van tv-prijzen, zoals de Ere Zilveren Nipkowschijf (2012), de Gouden Stuiver (2011) en de Cinekid Publieksprijs (2008).

Er volgt nog een speciale afscheidsaflevering van Taarten van Abel, waarin De Jong met deelnemers uit de afgelopen twintig jaar terugblikt op het programma. Het is nog niet bekend of het programma doorgaat zonder De Jong als presentator, laat de VPRO desgevraagd weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl