Maria van der Zanden verdween in augustus 1994 tijdens een rondje fietsen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Beloning van 250.000 euro voor gouden tip in vermissingzaak uit 1994

De Peter R. de Vries Foundation heeft een beloning van 250.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip in de vermissingzaak van Maria van der Zanden uit 1994. Het geld is voor de tipgever die informatie heeft die naar haar leidt.

Van der Zanden was 22 jaar toen ze op zaterdag 6 augustus 1994 van haar ouderlijk huis in Putten vertrok om een rondje te fietsen. Ze kwam nooit meer thuis.

De politie heeft meerdere keren onderzoek gedaan naar haar vermissing, maar heeft de zaak nooit kunnen oplossen. Wel heeft de politie het vermoeden dat Van der Zanden het slachtoffer is geworden van een misdrijf.

Ultieme poging

Volgens Kelly de Vries, directeur van de Peter R. de Vries Foundation, is de beloning specifiek voor de vondst van Van der Zanden en niet voor bijvoorbeeld de identiteit van de dader.

"Mijn vader was hier al mee bezig. Hij zag in deze zaak nog kansen liggen", vertelt ze aan Omroep Gelderland. "Deze zaak is al oud, maar we hopen toch met deze ultieme poging dat er mensen zijn die wat hebben gezien, wat weten of wat hebben gehoord en nu toch hun geweten laten spreken."

Onzekerheid

De vader van Maria, Ab van der Zanden (82), zit al bijna dertig jaar in onzekerheid. Het moment dat zijn dochter verdween, kan hij zich nog goed herinneren.

"Het was een heel zonnige en warme dag", vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Onze dochter at 's middags met ons mee. Na het eten was het plan een eindje te gaan fietsen. Dat is toen gebeurd, maar wél met de afspraak dat ze 's avonds rond 18.00 uur weer terug zou zijn. Maar ze kwam nooit terug."

Ab en zijn vrouw hadden rond die tijd vrij snel het gevoel dat er wat met Maria was gebeurd. "Als ze verhinderd was, had ze dat laten weten. Ze was een heel fijne dochter en we hadden een goede relatie. Daarom wisten we voor onszelf ook dat er echt wel iets aan de hand zou zijn."

Ab vermoedt dat zijn dochter door een misdrijf om het leven is gekomen:

Nadat duidelijk was geworden dat Maria niet meer zou terugkeren, zette de politie vol op de zaak in. Al snel werd duidelijk dat er weinig aanknopingspunten waren, tot verdriet van haar ouders. "Er is meerdere malen een fiets boven water gekomen, maar dat was telkens niet de fiets van Maria", vertelt Ab.

Inmiddels, bijna dertig jaar later, gaat Ab ervan uit dat Maria niet meer in leven is. Hij vermoedt, net als de politie, dat Maria om het leven is gekomen door een misdrijf. De politie heeft uit onderzoek geconcludeerd dat Van der Zanden na haar fietstocht van plan was om naar huis terug te keren en niet de intentie had om voorgoed te vertrekken.

"Ze is er niet zelf vandoor gegaan. Want dan had ze haar paspoort en andere pasjes meegekomen", zegt haar vader. "Ze had tien dagen later een vakantie gepland."

Afwachten

Voor Ab is het jarenlang afwachten. "Je kunt niet zeggen hoe je dat doet. "Je had allang gedacht dat er eerder wel wat uit de bus zou komen", zegt hij met een zucht. "Ik kon er gelukkig goed met mijn vrouw over praten en het samen doormaken. We hadden kracht aan elkaar." De moeder van Maria overleed in 2011, zonder ooit te weten wat er met haar dochter is gebeurd.

Maria zou zelf, als ze nog leeft, nu 51 jaar geweest zijn. "Ik heb geen idee van hoe dat zou zijn", zegt Ab. "Het beeld blijft toch steken op het moment dat ze verdween." Hij is de Peter R. de Vries Foundation dankbaar dat ze de zaak weer onder de aandacht brengen. "Ik hoop er nu eindelijk achter te komen wat er gebeurd is, zodat ik het af kan sluiten. Dit laat je niet los."

Advertentie via Ster.nl