Dode vissen op de Darling River bij Menindee
NOS NieuwsAangepast

Miljoenen dode vissen op rivier Australië door zuurstofgebrek

In het zuidoosten van Australië zijn miljoenen vissen doodgegaan als gevolg van hitte en een lage waterstand in een rivier. Omwonenden beklagen zich over de enorme stank die dat veroorzaakt.

De afgelopen week steeg de temperatuur in dit gebied in de deelstaat New South Wales boven de 35 graden. De waterstand in de Darling River nam daardoor af. Daar kwam bij dat warm water minder zuurstof bevat dan koud water. Voor de vissen was dat te veel. De rivier is over een lengte van tien kilometer bedekt met dode vissen.

Beelden van de massale vissensterfte:

Rivier vol dode vissen in Australië

De rivier was kort hiervoor nog buiten zijn oevers getreden. "We waren net begonnen met schoonmaken en dan krijg je dit", zei een inwoner van het plaatsje Menindee tegen persbureau AP. "Het is een vreselijke stank en gruwelijk om te zien."

Natuurfotograaf Geoff Looney zag grote hoeveelheden dode vissen bij de belangrijkste stuwdam in het gebied. "De stank was verschrikkelijk. Ik moest bijna een masker opzetten. Ik maakte me zorgen over mijn gezondheid, omdat er ook drinkwater wordt gewonnen."

Massale vissterfte als gevolg van hitte en een lage waterstand komt vaker voor in dit gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl