Aanhangers van Khan rond zijn auto bij zijn vertrek richting de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Aanhangers Pakistaanse oud-premier bij rechtbank op de vuist met politie

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn aanhangers van voormalig premier Khan slaags geraakt met de politie. Khan had daar vandaag terecht moeten staan om zich te verantwoorden voor giften die hij tijdens zijn ambtsperiode had ontvangen en illegaal zou hebben doorverkocht. Zelf zegt de populaire oppositiepoliticus dat zijn politieke tegenstanders hem monddood willen maken.

Internationale persbureaus schrijven dat Khan door de chaos niet in staat was de rechtbank binnen te treden. Daarop werd zijn verhoor geannuleerd door een rechter. De rechtbank bevestigde wel zijn aanwezigheid.

Volgens de politie in Islamabad gooiden Khans aanhangers met stenen en gebruikten zij traangas bij de schermutselingen met agenten. In de stad zijn momenteel zo'n 4000 ordetroepen en antiterreureenheden actief. Met zware containers en grote trucks werd geprobeerd om verdere onrust te voorkomen.

Het is niet voor het eerst dat onvrede over de rechtszaak uitloopt op geweld. Voor Khans aankomst in Islamabad raakten aanhangers ook al slaags met de politie in Lahore, bij het huis van de 70-jarige oud-premier. Hij had zich daar verschanst, naar eigen zeggen omdat hij verwachtte gearresteerd te worden als hij naar Islamabad zou gaan. Ook zou hij vrezen voor een aanslag op zijn leven.

Schermutselingen bij huis Khan

Aanhangers probeerden een arrestatie te voorkomen en bivakkeerden dagenlang bij de woning van de cricketlegende, die in april vorig jaar werd afgezet na een verloren vertrouwensstemming in het parlement. Hij had daarvoor de steun verloren van het machtige Pakistaanse leger, maar geniet nog altijd de steun van veel Pakistanen.

Vanochtend gingen aanhangers van Khan op de vuist met de politie. Volgens de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken waren de agenten daar om de barricades rondom Khans huis weg te halen. Onder de aanhangers werden wapenstokken gevonden. Na enige tijd zou iemand het vuur hebben geopend vanaf het dak van het huis van Khan, waarop de politie traangas inzette.

Zeker 61 mensen zijn aangehouden bij de woning van Khan, die zelf onderweg was naar Islamabad. Tijdens zijn reis naar de hoofdstad zei Khan in een videoboodschap dat de politie had ingebroken in zijn woning, terwijl zijn vrouw alleen thuis was. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was daarvan geen sprake.

Onderweg naar de rechtbank vertelt Khan over een complot tegen hem, terwijl de politie een actie uitvoert rond zijn huis:

'Ze willen me gevangennemen zodat ik niet aan verkiezingen kan meedoen'

In gesprek met persbureau Reuters vertelde Khan dat hij een comité heeft opgezet dat hem zo nodig na zijn arrestatie kan vervangen als leider van zijn partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). "Of ik nou in de gevangenis zit of niet, ze zullen een overwinning van mijn partij niet kunnen tegenhouden", zei Khan, vooruitlopend op de verkiezingen van later dit jaar.

De cricketlegende werd eind vorig jaar in zijn been geschoten door een onbekend gebleven schutter. Khan houdt de regering verantwoordelijk voor die aanslag. Hij zei in gesprek met Reuters opnieuw dat zijn leven in gevaar is, en dat zijn politieke tegenstanders en het leger willen voorkomen dat hij later dit jaar verkiesbaar is.

"Mijn leven is nog meer in gevaar dan destijds", zei de populaire oppositiepoliticus tegen Reuters, verwijzend naar de aanslag in november vorig jaar. Hij zei te vrezen voor de gevolgen van een moordaanslag of zijn arrestatie. "Ik heb het gevoel dat daar een zeer heftige reactie op zou komen, in heel Pakistan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl