Dit pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe werd in september vorig jaar geruimd
NOS Nieuws

Proef met vaccins tegen vogelgriep succesvol

Twee vaccins zijn succesvol gebleken in het beschermen van kippen tegen vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wageningen. De vaccinaties beschermen, in een labsituatie, de kippen tegen vogelgriep en gaan verspreiding van het virus tegen.

In een kamerbrief zegt minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. Hij zet de volgende stap richting grootschalige vaccinatie: het testen van de vaccins bij enkele pluimveebedrijven.

Nog vele hobbels

De huidige vogelgriepgolf, die al zo'n anderhalf jaar duurt, is de hevigste die Europa gekend heeft. 5 miljoen kippen en ander pluimvee zijn afgemaakt. "Een vaccinatie is dé oplossing voor dit probleem", aldus Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Toch staat Europese regelgeving het gebruik van een vaccin momenteel in de weg. Hoewel het vaccineren van kippen sinds een paar dagen is toegestaan, levert het handelen in (de producten van) gevaccineerd pluimvee in het buitenland nog problemen op.

"Je hebt niks aan een vaccin voor kippen als je je eieren niet kwijtraakt", zegt Oplaat. "Maar met een goedwerkend vaccin zijn we wel weer tien stappen verder."

Om de effecten van gevaccineerde kippen op de handel te onderzoeken, is de minister bezig met het voorbereiden van een pilot, zo schrijft hij in de Kamerbrief. "Het is van belang dat er voldoende draagvlak is: bij andere lidstaten in de Europese Unie, bij pluimveehouders en bij marktpartijen", aldus Adema.

Bij deze pilot wordt op grotere schaal gekeken hoe het vaccinatieprogramma verantwoord ingericht kan worden. Volgens de planning zal die aan het eind van dit jaar starten.

Niet geschikt voor al het pluimvee

De geteste vaccins kunnen in het ei van een kip worden geïnjecteerd. Ook kunnen eendagskuikens gevaccineerd worden in de broederij.

Wel geldt dat de vaccins voor slechts enkele pluimveesoorten geschikt zijn. "Alleen kippen en kalkoenen worden beschermd tegen de vogelgriep met deze vaccins", verklaart Nancy Beerens, onderzoeker van de Wageningen Universiteit. "Voor eenden, ganzen en andere vogelsoorten werken de vaccins niet."

In Frankrijk, Italië en Hongarije worden andere vaccinaties tegen de vogelgriep getest. Deze zouden eenden, kalkoenen en ganzen moeten beschermen tegen het virus.

NOS op 3 maakte eerder deze uitlegvideo over de vogelgriep:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl