Matchwinner Marcus Rashford neemt de felicitaties in ontvangst

United, Juventus en Sevilla net als Feyenoord naar kwartfinales Europa League

Manchester United, Juventus en Sevilla hebben zich net als Feyenoord geplaatst voor de kwartfinales van de Europa League.

Het United van coach Erik ten Hag stond na de 4-1 thuiszege op Real Betis van vorige week al met één been in de volgende ronde en voegde daar door een 1-0 overwinning in Sevilla ook het tweede been aan toe.

Later op de avond voegden ook AS Roma, Bayer Leverkusen, Union Sint-Gillis en Sporting Portugal zich bij de laatste acht.

Uitslagen Europa League

Tyrell Malacia en Wout Weghorst hadden een basisplaats gekregen van Ten Hag. Weghorst, die vorige week de 4-0 maakte, was al snel dicht bij de openingstreffer. Casemiro kopte de bal in de achtste minuut door uit een corner en de duikende Weghorst kon er met het hoofd net niet bij.

Betis geloofde nog wel in een wonder, gesteund door de fans, en kreeg in de open eerste helft ook de nodige kansen. Zo schoot Juanmi oog in oog met keeper David De Gea voorlangs en knalde de 41-jarige aanvoerder Joaquín tegen de buitenkant van de paal.

Weer bijna Weghorst

Vlak voor rust was Weghorst opnieuw dicht bij een goal, toen de Uruguayaan Facundo Pellistri - voor het eerst in de basis - de bal tegen de paal schoot en de Nederlander net tekort kwam om de rebound te benutten.

Marcus Rashford was uiteindelijk degene die Sevilla de nekslag bezorgde: met een geweldige uithaal van ruim twintig meter zorgde hij tien minuten na rust voor de 1-0, waarmee het verzet van Betis was gebroken.

Flekken met Freiburg uitgeschakeld

Juventus bereikte de kwartfinales door een 2-0 overwinning bij SC Freiburg, na een 1-0 zege vorige week in Turijn. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük speelde een hoofdrol bij de return in Duitsland.

Freiburg, met Mark Flekken op doel, was voor rust was gelijkwaardig aan het defensieve Juventus. Na een klein half uur leek Dusan Vlahovic de Italianen op 1-0 te koppen, maar de VAR wees Gözübüyük op buitenspel van de Serviër.

Mark Flekken ziet dat de penalty van Dusan Vlahovic erin gaat

Daarna volgde een turbulent einde van de eerste helft: eerst redde Flekken knap op een inzet van Moise Kean, maar in de aanval daarop schoot Federico Gatti van heel dichtbij hard tegen de arm van Manuel Gulde. Gözübüyük bekeek de beelden op de monitor, gaf Juve een penalty en Gulde zijn tweede gele kaart.

Vlahovic schoot de strafschop hard raak door het midden, hoewel Flekken er nog aanzat. Met een man minder probeerde Freiburg het nog wel in de tweede helft, maar de Duitsers konden het de kwakkelende Oude Dame niet echt moeilijk meer maken. In blessuretijd maakte invaller Federico Chiesa er zelfs nog 2-0 van.

Sevilla door ondanks nederlaag

Sevilla - dat in de tussenronde te sterk was geweest voor PSV - verloor de uitwedstrijd bij Fenerbahçe met 1-0, maar ging toch door naar de kwartfinales dankzij de 2-0 thuisoverwinning van vorige week.

De enige goal van de wedstrijd viel vier minuten voor rust: de Ecuadoraanse WK-held Enner Valencia benutte een strafschop. Bij Fenerbahçe stonden oud-NEC'er Ferdi Kadioglu en voormalig FC Twente-speler Jayden Oosterwolde in de basis.

Roma, Leverkusen en Union door

AS Roma ging door na een 0-0 gelijkspel bij Real Sociedad, na een 2-0 zege in de eerste wedstrijd. Rick Karsdorp stond in de basis bij Roma, maar moest nog voor rust naar de kant na een harde botsing met een tegenstander.

Bayer Leverkusen won, net als vorige week, met 2-0 van Ferencváros. Moussa Diaby en Amine Adli maakten de goals voor de Duitsers, waar Mitchel Bakker de hele wedstrijd speelde en Jeremie Frimpong in de slotfase werd vervangen door Timothy Fosu-Mensah.

Het Belgische Union versloeg het Duitse Union met 3-0 en is ook door in de Europa League. De eerste wedstrijd in Berlijn was in 3-3 geëindigd.