NOS Nieuws

Amerikanen geven beelden vrij van drone-incident boven Zwarte Zee

Het Amerikaanse leger heeft beelden vrijgegeven van de crash van de Amerikaanse drone die dinsdag in de Zwarte Zee stortte nadat het door een Russisch gevechtsvliegtuig zou zijn geraakt.

Op de beelden is te zien dat het Russische gevechtsvliegtuig de drone nadert en vervolgens dichtbij langsvliegt. Vlak daarvoor loost de straaljager zichtbaar brandstof, mogelijk om dit over de drone te gieten om zo de sensoren van de drone te beschadigen.

Een botsing zelf is niet op de beelden te zien. Volgens de Amerikanen viel de camera uit. Op de video is wel te zien dat de propeller van de drone beschadigd is.

Amerikaanse defensie deelt beelden van dronecrash

Het incident gebeurde dinsdag in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee, ongeveer 120 kilometer ten zuidwesten van het schiereiland de Krim. De Russen ontkennen dat er een botsing was, en zeggen dat de Amerikaanse drone neerstortte door scherp manoeuvreren.

Volgens het Amerikaanse leger is sprake van "een patroon van gevaarlijke acties van Russische piloten tijdens interactie met vliegtuigen van de VS en bondgenoten boven het internationale luchtruim". Het Witte Huis waarschuwde voor "misrekening en onbedoelde escalatie".

Gesprek ministers van Defensie

De ministers van Defensie van beide landen spraken gisteren over het incident. Het was voor het eerst sinds oktober dat de twee met elkaar spraken. Volgens de Amerikanen vlogen ze met de drone boven internationale wateren en zullen ze dat blijven doen.

Het Russische ministerie van Defensie stelt dat de Amerikaanse drone de grenzen van het luchtruim schond die zijn afgekondigd in het kader van de 'Speciale Militaire Operatie', de officiële Russische benaming van de oorlog.

Beide landen zijn nog op zoek naar de drone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl