NOS NieuwsAangepast

Donner: niet helemaal is helemaal niet

Minister Donner van Binnenlandse Zaken vindt dat de gemeenten het bestuursakkoord in feite verwerpen, door het niet volledig te aanvaarden. "Niet helemaal is helemaal niet."

Donner zei dat op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Ulft, waar de gemeenten besloten geen steun te geven aan het deel in het bestuursakkoord over de sociale werkplaatsen.

De gemeenten maken zich grote zorgen over de bezuinigingen op deze werkplaatsen. Zij vrezen dat veel mensen met een arbeidshandicap buiten de boot vallen omdat er geen banen voor hen zijn.

'Geen extra geld'

Het bestuur van de VNG bracht een voorstel in stemming om het bestuursakkoord te steunen, minus de paragraaf 'Werken naar vermogen' die onder meer over de sociale werkplaatsen gaan. 86,6 Procent van de 418 gemeenten schaarde zich hier achter 13.4 procent was ertegen.

Donner heeft begrip voor de zorgen van de gemeenten, "maar je kunt er niet één onderdeel uittrekken". Hij zei dat het kabinet doorgaat met de wetsvoorstellen. "Het is niet zo dat de VNG de bevolking vertegenwoordigt, dat gebeurt door de Tweede en Eerste Kamer. En er is geen extra geld."

Donner roept de VNG op om met voorstellen te komen over hoe het nu verder moet. "Ieder mokkend in een hoekje is geen optie."

Overhevelen taken

VNG-voorzitter Jorritsma vindt dat er wel degelijk een akkoord is, omdat de gemeenten steunen de rest van het afspraken wel steunen. Die gaan over het overhevelen van taken van het rijk naar gemeenten, provincies en waterschappen.

De afspraken, die gepaard gaan met een kleine 2 miljard euro aan bezuinigingen, gaan onder meer over de zorg en over natuurbeheer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl