In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Vindicat bedreigd na ganzenincident, studenten elders ondergebracht

Leden van studentenvereniging Vindicat uit het Groningse studentenhuis waar afgelopen zaterdag twee ganzen zijn gered, zijn vanwege doodsbedreigingen elders ondergebracht. Het corps laat weten sinds het incident ook zelf doodsbedreigingen te krijgen.

Rector Adriaan Zoetmulder van Vindicat zegt tegen RTV Noord dat het gaat om zowel e-mails als telefoontjes die bij de studentenvereniging binnenkomen. "Het zijn echt heel enge berichten. We hebben hierover contact gezocht met de politie."

Over de bedreigingen wil Zoetmulder verder geen details prijsgeven, maar hij zegt wel flink geschrokken te zijn.

Ganzen in een studentenkamer

De zaak kwam vorige week aan het licht nadat bij de Groningse nieuwssite Sikkom een foto was binnengekomen van een studentenkamer met een groot hakenkruis op de muur en een gans voor het raam.

Toen medewerkers van de dierenambulance de foto zagen, zijn ze meteen naar de woning toegegaan en hebben ze de ganzen meegenomen. Volgens de dierenambulance waren de dieren doodsbang en hadden ze beschadigde veren. De dieren zijn bij een pand van de dierenambulance een paar dagen aangesterkt en zijn inmiddels ergens anders ondergebracht.

Schorsing en excuses

Vindicat veroordeelde het incident en liet weten dat het niet vanuit de vereniging was gebeurd. De Vindicat-leden die in het huis woonden, werden door de studentenvereniging geschorst.

Eén van de studenten in kwestie bood dinsdag zijn excuses aan. De student zei ook garant te willen staan voor de kosten. "Hij wilde ook wel vrijwilligerswerk bij ons komen doen', vertelt René Perdok van Bikers for Animals, die zich over de dieren ontfermt. Wat 'de grap' met de ganzen de student gaat kosten, kan Perdok nog niet zeggen.

Zoetmulder geeft aan dat het bestuur naar aanleiding van het ganzenincident maatregelen heeft getroffen. Zo zijn de bewoners van het huis voor een jaar geschorst en kunnen de leden niet meer in groepsverband meedoen aan verenigingsactiviteiten. Tegen de leden loopt een intern onderzoek. De betrokken studenten hangt ook een individuele schorsing boven het hoofd.

De rector spreekt van een 'wake-upcall'. "Wij nemen dit incident uiterst serieus. We gaan het er zeker nog over hebben en proberen in de toekomst hier meer op toe te zien."

Waarom de ganzen in de woning verbleven blijft onduidelijk. Volgens Zoetmulder heeft het in ieder geval niks met een ontgroeningritueel of iets dergelijks te maken. "Daarvoor hebben wij strenge regels opgesteld en dieren mogen daar absoluut geen rol in spelen", zegt hij.

Meerdere aangiftes

Het incident heeft er al toe geleid dat de Groningse dierenambulance aangifte doet tegen de betrokken Vindicat-leden. Ook Stichting Ganzenbescherming Nederland laat aan RTV Noord weten aangifte te gaan doen.

"Ze hebben de ganzen de nodige zorg onthouden en onnodig leed berokkend. Volgens de Wet dieren is dit strafbaar. Daarom wil ik dat de rechter zich hierover buigt", zegt een woordvoerder.

Ook bij de gemeente heerst verontwaardiging over het ganzenincident, maar van ingrijpen is in dit geval geen sprake. "Uiteraard keuren wij ook dit soort acties af", meldt een woordvoerder van Schuiling desgevraagd. "Het is daarom ook goed dat Vindicat direct heeft opgetreden richting deze leden. Zij hebben ons daar ook actief over geïnformeerd. Er heeft intensief overleg plaatsgevonden omdat dit gedrag natuurlijk onacceptabel is."

Advertentie via Ster.nl