Een Oekraïens graanschip wordt geladen in een haven bij Odesa
NOS Nieuws

Gesprekken nieuwe graandeal in laatste fase, gesteggel over tijdsduur akkoord

De gesprekken over een nieuwe verlenging van het graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland lijken in de laatste fase. Rusland meldde eerder vanochtend zelfs al dat er een akkoord was, maar dat wordt door andere partijen tegengesproken. Een van de struikelblokken is nog de termijn waarmee het akkoord moet wordt verlengd.

Volgens de Verenigde Naties zijn de officiële gesprekken gisteren, zoals was gepland, afgesloten en vinden er nu achter de schermen informele consultaties plaats. Ook Turkije zegt dat de partijen er nog niet uit zijn en verder praten.

60 of 120 dagen

De officiële gesprekken waren gisteren in de Zwitserse stad Genève. Na afloop meldde de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken dat de deal met 60 dagen was verlengd. Dat is korter dan Oekraïne wil en ook korter dan is afgesproken in het oorspronkelijke akkoord dat in juli vorig jaar werd gesloten.

Daarin werd bepaald dat het akkoord gold voor 120 dagen en ook steeds met minimaal zo'n periode verlengd zou moeten worden. In november vorig jaar gebeurde dat ook: het akkoord met 120 dagen werd verlengd tot maart van dit jaar.

Nu er over een nieuwe verlenging wordt gesproken, willen de Russen dat dus beperken tot zestig dagen. Oekraïne wil voor langere tijd zekerheid en zegt dat de tekst van het oorspronkelijke akkoord ook geen ruimte laat voor een kortere verlenging. "Wij houden vast aan het akkoord van vorig jaar. Zestig dagen is juridisch niet mogelijk", zegt een hoge Oekraïense regeringsvertegenwoordiger.

Druk op onderhandelingen

Rusland wil verder afspraken maken over het wegnemen van belemmeringen voor de Russische export van landbouwproducten. Formeel gelden er geen westerse beperkingen, maar in de praktijk wel doordat het voor Russische bedrijven lastig is om bijvoorbeeld ladingen te verzekeren en bankzaken te regelen.

Er zit druk op de onderhandelingen omdat het graanakkoord op 18 maart afloopt. De deal wordt gezien als een van de weinige diplomatieke successen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ruim een jaar geleden. Sinds juli vorig jaar zijn onder het akkoord miljoenen tonnen graan en andere landbouwproducten geëxporteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl