Noni Madueke en Cody Gakpo
NOS Voetbal

Na Ajax ook PSV in toptien van clubs met meest winstgevende transferbeleid

De Nederlandse voetbalclubs doen het uitstekend op de internationale transfermarkt, blijkt uit 'The Football Investment Report'. Na Ajax is inmiddels ook PSV binnengedrongen in de toptien van clubs met het meest winstgevende transferbeleid.

De gegevens zijn van de laatste vijf jaar en alle bedragen zijn gebaseerd op de informatie van de website Transfermarkt.com.

PSV schiet door de verkoop van Cody Gakpo (Liverpool) en Noni Madueke (Chelsea) omhoog in het klassement, waardoor de totaalwinst uitkwam op 189 miljoen euro. En dat is goed voor een achtste plaats. Ajax is tweede met een plus van 308 miljoen, mede dankzij de verkoop van Antony en Lisandro Martínez aan Manchester United.

De recordverkopen van Ajax en PSV: Antony (Manchester United) en Cody Gakpo (Liverpool)

Bijna hadden de Amsterdammers eerste gestaan, maar door de verkoop van Enzo Fernández aan Chelsea is die eer voor Benfica weggelegd. Op Fernández werd ruim 76 miljoen euro winst gemaakt, wat het totaal op 356 miljoen bracht.

Naast Benfica en Ajax deden ook Lille, Red Bull Salzburg, Sporting, Olympique Lyon en AS Monaco het beter dan PSV. Ook Porto en de Deense club FC Nordsjælland staan in de top 10. FC Nordsjælland, de voormalig club van Ajacied Mohammed Kudus, maakte 125 miljoen euro winst op transfers.

De Nederlandse jeugdopleidingen scoren eveneens goed, maar winnen het niet van de bedragen die Portugese topclubs overhouden aan hun eigen exponenten.

Een opvallende statistiek in het uitgebreide onderzoek is nog het slimme aankoopbeleid van Real Sociedad en Villarreal. Beide Spaanse subtoppers staan in de toptien van clubs die hun nieuwkomers waarschijnlijk het meeste in transferwaarde zien toenemen. De vraag is natuurlijk of ze die geschatte bedragen ook daadwerkelijk gaan verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl