Een omgewaaid voertuig op de A9 bij het Rottepolderplein
NOS NieuwsAangepast

Ongelukken door eerste storm van 2023, man overlijdt na afbreken tak

Als gevolg van zware windstoten zijn er verspreid over het land verkeersongelukken en schademeldingen. In Amsterdam-Noord kwam een man om het leven als gevolg van een afgebroken tak. Dat gebeurde waarschijnlijk mede door de harde wind. In Vlissingen raakte iemand zwaargewond nadat diegene door een windvlaag van een trap was gevallen.

Op een aantal plaatsen langs de kust is vanmiddag de eerste storm van 2023 gemeten. In de loop van de middag is de wind steeds verder gaan liggen. Sinds 18.00 uur geldt nergens meer code geel vanwege zware windstoten. Eerst gold dat voor bijna het hele land.

De storm gaf de nodige problemen, maar was voor anderen juist een reden om de deur uit te gaan:

Ongelukken maar ook plezier; zo zag de eerste storm van het jaar eruit

Het onstuimige weer leidt tot overlast op de weg. Ook het trein- en luchtverkeer kampt met overlast. Schiphol meldt dat minder vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Daardoor zijn veel vluchten vertraagd en geannuleerd. Een aantal landingsbanen is gesloten.

Rijkswaterstaat meldt verschillende ongelukken met omgewaaide of geschaarde vrachtwagens. Zo is op de A9 bij het Rottepolderplein een bestelbus omgewaaid. Door het ongeval waren aan beide kanten van de weg twee rijstroken afgesloten. Ook even verderop bij Boesingheliede is een vrachtwagen omvergeblazen.

Vooral in de kustprovincies zijn er volop meldingen van omgewaaide bomen of takken. Ook is sprake van schade in tuinen, zoals omgewaaide schuttingen:

  • NOS Ooggetuige / Annelies van der Have
  • NOS Ooggetuige / Christy van der Wilk

In Vlissingen viel rond 13.30 uur iemand van de Leeuwentrap onderaan de boulevard, schrijft Omroep Zeeland. Het slachtoffer kwam ongelukkig ten val en een traumahelikopter werd opgeroepen. Uiteindelijk is de gewonde per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Aan de Buikslotermeerdijk in Amsterdam-Noord werd vanmiddag het lichaam van een overleden man gevonden. Volgens de politie was een tak op zijn tent gevallen; het slachtoffer had geen vaste woon- of verblijfplaats. De politie denkt dat het gaat om een noodlottig ongeval, mede veroorzaakt door de zware windstoten.

Alle bruggen in de provincie Flevoland worden maandag niet meer bediend vanwege de harde wind. Verkeer mag maximaal 70 kilometer per uur rijden over de Markerwaarddijk, zoals de N307 heet.

Storm, maar geen naam

De zwaarste windkracht is gemeten op Vlieland, in IJmuiden en op de eerder genoemde Markerwaarddijk. Daar kwam het uurgemiddelde tussen 13.00 en 14.00 uur uit op windkracht 9. Daarmee is volgens Weerplaza officieel sprake van de eerste storm van het jaar.

Weerplaza meldt dat de storm geen naam heeft gekregen, omdat er beperkte impact is. Sinds 2019 kunnen stormen een naam krijgen als de gevolgen voor de samenleving ontwrichtend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl