Twente komt laat op gang, maar wint bij Fortuna na maanden weer uitwedstrijd

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Twente

FC Twente heeft voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer eens een uitwedstrijd gewonnen in de eredivisie. Op bezoek bij Fortuna Sittard won de ploeg van Ron Jans met 3-0.

Manfred Ugalde bekroonde zijn basisplaats met twee treffers.

Van Twente werd een tijdlang gedacht dat het mee zou kunnen doen om de bovenste plaatsen, maar na een reeks mindere resultaten is de ploeg afgezakt naar de vijfde plaats. Aan de voorgaande drie wedstrijden hielden de Tukkers slechts een punt over.

De stand in de eredivisie na zaterdag

Op zoek naar nieuwe impulsen koos Twente-coach Jans ervoor spits Ricky van Wolfswinkel, die al zeven wedstrijden geen doelpunt had gemaakt, uit de basis te halen. Ugalde, die vorige week als invaller scoorde tegen sc Heerenveen, kreeg vanaf de start de kans.

Die wisseling voorin hielp Twente aanvankelijk niet. De ploeg had veruit het meeste balbezit en combineerde erop los, maar het leverde amper kansen op.

Sterker, de eerste grote kans was voor Fortuna-aanvaller Thomas Buitink, de vervanger van de geblesseerde Burak Yilmaz. Buitink kreeg nog net zijn voet tegen een voorzet, maar Twente-doelman Lars Unnerstall redde.

De beste kans voor Twente kwam vlak voor rust. Robin Pröpper kon na een voorzet van Václav Cerný van heel dichtbij koppen, maar via verdediger Rodrigo Guth ging de bal over.

Cerný breekt wedstrijd open

Na rust deed Jans alsnog een beroep op Van Wolfswinkel, maar ook met twee spitsen duurde het lang voordat het ging lopen bij Twente. Pas in de 67ste minuut maakte Cerný met een individuele actie het verschil.

De Tsjech passeerde Fortuna-verdediger George Cox en schoot vervolgens door de benen van Dimitris Siovas in de verre hoek: 0-1.

Fortuna Sittard-coach Julio Velázquez ontplofte tijdens de wedstrijd meermaals in de dug-out.

Nog geen vijf minuten later nam Twente snel een vrije trap en kon Ugalde op doelman Ivor Pandur af. De Costa Ricaan rondde koelbloedig af. Fortuna voelde zich bestolen, want de vrije trap leek niet op de juiste plaats te zijn genomen en de bal niet stil te liggen, maar de treffer bleef staan.

Daarmee was het verzet van Fortuna gebroken en Twente liet bij vlagen weer het voetbal zien waarmee het de eerste seizoenshelft zo succesvol was. Uit een fraaie aanval gaf uitblinker Cerný de bal voor en kon Ugalde simpel zijn tweede van de avond intikken.