NOS Nieuws

Ook in België Tiktok-verbod voor rijksambtenaren

De Belgische federale overheid verbiedt TikTok voor rijksambtenaren. Dat heeft premier De Croo laten weten aan de Belgische nieuwszender VRT. De toegang tot de Chinese app wordt geblokkeerd op alle toestellen die gedeeltelijk of helemaal worden betaald door de federale overheid. Het verbod geldt voor zes maanden en zal daarna opnieuw worden bekeken.

Belgische inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor het gebruik van de app op professionele toestellen, maar afgelopen woensdag adviseerden ze dat de app het beste kon worden verwijderd. Dat advies is nu omgezet in een federaal verbod op TikTok.

Onder vuur

Het populaire socialemediaplatform ligt wereldwijd onder vuur. Inlichtingendiensten van verschillende westerse landen vrezen dat ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, data van gebruikers doorspeelt naar de Chinese overheid. Vorig jaar december bleek bijvoorbeeld dat ByteDance op ongepaste wijze toegang had gekregen tot TikTok-gegevens van Amerikaanse journalisten. China spreekt alle aantijgingen tegen.

Uit voorzorg besloten onder meer Canada en de VS om de app te verbieden voor overheidsmedewerkers. Ook voor medewerkers van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese raad is het gebruiken van TikTok niet langer toegestaan.

In Nederland gaan eveneens stemmen op voor een TikTok-verbod. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verbod van de app op werktelefoons van Nederlandse rijksambtenaren.

De Croo roept alle vijf regionale regeringen van België op om het voorbeeld van de federale overheid te volgen. Gisteren liet de Vlaamse regering al weten de app voor haar medewerkers te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl