Demonstranten bij het Georgische parlementsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden bij protest in Tbilisi, weer waterkanon en traangas ingezet

Naar schatting tienduizenden mensen demonstreren in de hoofdstad van Georgië tegen een omstreden wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Het is de tweede dag van protest bij het parlementsgebouw in Tbilisi. Net als gisteren heeft de politie traangas en waterkannonnen ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Volgens persbureau Reuters is er vooralsnog geen sprake van heftige confrontaties tussen de politie en relschoppers, zoals gisteravond toen er molotovcocktails en stenen naar agenten werden gegooid. Maar op de Georgische televisie is wel te zien dat enkele relschoppers het parlement met vuurwerk bestoken.

Vernielingen

Een groep brak door een geïmproviseerd hekwerk voor het parlementsgebouw. Ze toonden geen intentie om het pand te betreden, stelt Reuters. Wel is ten minste een raam kapotgeslagen door relschoppers. Er zijn gewonden gevallen, onduidelijk is hoeveel.

Volgens nieuwssite Georgia Today gooiden demonstranten met eieren en andere objecten naar de politie in het overheidsgebouw. Behalve traangas en waterkanonnen gebruikt de politie ook alarmgeluiden om demonstranten weg te jagen.

De protesten worden steeds grimmiger:

Protesten Georgië slaan om: harde clash met politie

Als de wet door het parlement komt, moeten alle organisaties zich laten registreren als 'buitenlandse agent' als ze voor meer dan 20 procent vanuit het buitenland worden gefinancierd. Die organisaties kunnen ook beperkingen opgelegd krijgen, en riskeren een boete of celstraf bij overtreding van de regels.

De oppositie had eerder vandaag opgeroepen tot een groot protest tegen het 'buitenlandse agenten'-wetsvoorstel. Tegenstanders vinden het plan van de regering een duidelijke stap in autoritaire richting. Volgens de president van de Europese Commissie, Charles Michel, is het wetsvoorstel "onverenigbaar met het EU-pad dat de meerderheid van de Georgiërs wil".

Maar de regering van het Oost-Europese land spreekt dat tegen. Gisteren zei premier Garibashvili dat de wet voldoet aan de Europese en internationale standaarden. Het eerste deel van de wet werd toen met grote meerderheid aangenomen in het parlement.

Gisteren tientallen arrestaties

Ook de eerste protestdag tegen het wetsvoorstel liep uit op confrontaties tussen de politie en demonstranten. Volgens de autoriteiten zijn 66 mensen gearresteerd vanwege de onlusten. Zo'n 50 agenten raakten gewond.

Het protest in Tbilisi begon vandaag met een mars ter ere van Internationale Vrouwendag, een officiële feestdag in Georgië. Deelnemers droegen EU-vlaggen en protestborden tegen het omstreden wetsvoorstel. Ook werd het Europese, Oekraïense en Georgische volkslied afgespeeld via luidsprekers. "Nee tegen de Russische wet!", citeert persbureau Reuters scanderende demonstranten.

Afgaand op berichten van persbureaus en landelijke media lijkt het protest groter dan de dag ervoor:

Enorm protest tegen wetsvoorstel in Georgië

Buitenlandse invloed registreren

Volgens critici is de wet vergelijkbaar met de 'buitenlandse agenten'-wet die Rusland in 2012 heeft ingevoerd. Het Kremlin gebruikt die wet om bijvoorbeeld kritische media of organisaties als Amnesty en Greenpeace aan te pakken.

Maar volgens regeringspartij Georgische Dromen is die bewering onjuist. Het wetsvoorstel is volgens de partij gemodelleerd naar wetgeving in de VS uit de jaren 30. De wet is gericht tegen mensen die niet handelen in landsbelang, zegt partijvoorzitter Kobakhidze. Volgens hem worden de demonstranten ten onrechte opgejut door de oppositie.

EC-president Michel twittert dat hij bezorgd is over de ontwikkelingen in Georgië. "Het recht op vreedzaam protest is de kern van elke democratie."

Georgië heeft vorig jaar maart, vlak na de Russische invasie in Oekraïne, het EU-lidmaatschap aangevraagd. Maar Brussel oordeelde in juni dat het daarvoor nog te vroeg is. Het land moet eerst nog aan een aantal voorwaarden voldoen voordat het de status kandidaat-lid kan krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl