Programmamaker en producent Harry de Winter (73) overleden
Petra Steenhoff
redacteur Online
Petra Steenhoff
redacteur Online
Programmamaker en presentator Harry de Winter is overleden op 73-jarige leeftijd. Hij leed al enkele jaren aan asbestkanker en overleed gisteren.
De Winter was bij het grote publiek vooral bekend als presentator van het langlopende muzikale praatprogramma Wintertijd. Daarnaast was hij de oprichter van een van de eerste productiemaatschappijen in Nederland, IDTV.
"Iedereen werkte nog bij de omroep", zei hij daarover. "John de Mol werkte bij de TROS. In Amerika had ik gezien dat zelfstandige bedrijfjes televisie maakten. Dat wilde ik hier ook proberen." Een ander belangrijk wapenfeit van hem is dat hij de rechten van het Amerikaanse spelletje Lingo verwierf. Dat was daar mislukt, maar werd in Nederland én daarbuiten een groot succes, doordat De Winter het format doorverkocht aan tal van andere landen.
Televisiemaker Bert van der Veer schaart hem als producent in het rijtje van John de Mol en Joop van den Ende. "Maar Harry de Winter was veelzijdiger", zegt hij op NPO Radio 1. Hij herinnert zich De Winter vooral van bekroonde dramaseries, zoals Oud Geld en Pleidooi.
Gitaarspelen in het Vondelpark
In 1949 werd De Winter geboren in Oss. Zijn vader werkte bij Organon en vond daar in de jaren 60 de anticonceptiepil uit. Daar kwam De Winter pas achter toen zijn vader overleed en Organon een persbericht uitgaf waarin dat stond, vertelde hij in het AD. "Tot die tijd deed hij het voorkomen alsof hij er gewoon met een team aan had meegewerkt."
Hij groeide op in een Joods gezin. Zijn beide ouders overleefden Auschwitz, maar verloren in de Tweede Wereldoorlog hun eerdere partners en een baby. In Oss had hij "geen gemakkelijke tijd als Joods jongetje in een katholiek dorp" en zodra het mogelijk was vertrok hij daar.
Na anderhalf jaar te hebben gewerkt in een kibboets in Israël koos hij voor een studie economie aan de Universiteit van Amsterdam. 's Ochtends studeerde hij, 's middags speelde hij gitaar in het Vondelpark en 's avonds draaide hij als dj op studentenfeesten.
Daarop werd hij ingelijfd door de NCRV, waar hij radioprogramma's presenteerde. Daaronder was De Filter Furoreshow, dat na zes afleveringen tot De Winters ongenoegen werd gestopt.
Kijk hieronder naar een aflevering van de Filter Furoreshow uit 1976:
In 1977 richtte hij de productiemaatschappij IDTV op, die in de beginjaren vooral popprogramma's als Je Ziet Maar, Clipparade en registraties van liveconcerten produceerde. In de jaren 90 groeide het bedrijf dankzij goedlopende programma's als Lingo, Taxi, Oud Geld, Pleidooi en Wie is de Mol? uit tot het een na grootste productiebedrijf in Nederland.
IDTV kreeg talloze prijzen, waaronder twee Nipkowschijven voor Pleidooi en Oud Geld, de Gouden Roos van Montreux voor Taxi en een aantal Gouden Kalveren.
Zelf werd De Winter ondertussen ook bij een breder publiek bekend, vooral als presentator van het tv-programma Wintertijd. Daar ontving hij Nederlanders en soms ook buitenlandse gasten (zoals Cliff Richard, Salman Rushdie en Bill Wyman), met wie hij herinneringen ophaalde aan de hand van hun favoriete muziek.
Het werd van 1999 tot 2010 afwisselend uitgezonden door publieke en commerciële zenders op zowel radio als televisie. In totaal zijn er zo'n 200 afleveringen van gemaakt.
TVOase
Midden jaren 90 verkocht de Winter IDTV voor tientallen miljoenen guldens. Hij begon een nieuwe productiemaatschappij, WinterMedia BV, waarmee hij een kwaliteitszender wilde opzetten met de naam TVOase. Toen dat niet van de grond kwam, stapte hij in Het Gesprek, een commerciële zender waar nieuws en debatten centraal stonden.
Dit is een fragment uit Wintertijd uit 2002 met voetballer Johan Neeskens:
Eind 2011 richtte hij de productiemaatschappijen Sarphati Media en DaVID & CO op, bekend van programma's als Seks en de Zonde van Femke Halsema, Het ei van Midas van Midas Dekkers en muziekprogramma On the road van Johan Derksen en Esther Hartogs. DaVID & CO was gespecialiseerd in zogenoemde 'candid content', zoals Goor draait door, Hufterproof en What the Frans.
Behalve met radio en televisie hield De Winter zich ook bezig andere projecten. Zo begon hij met zijn partner actrice Yvonne van den Hurk WinterSpelen Theaterproducties, dat de bekende voorstelling De Vagina Monologen produceerde.
Veertigplusser
In 2001 was hij samen met Anneke Mouthaan initiatiefnemer van Een Ander Joods Geluid, een stichting van Nederlandse Joden die kritisch staan ten opzichte van de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen.
Voor 40-plussers bedacht hij in 2006 het dansfeest 40UP, omdat hij ervan baalde dat je bijna nergens meer kon dansen als veertigplusser. Het eerste feest was in Paradiso in Amsterdam en al snel werden overal in Nederland zulke feesten georganiseerd. Ook lanceerde hij de radiozender 40UP Radio. Daarop was vanaf 2016 wekelijks ook weer een aflevering van Wintertijd te beluisteren.
In zijn vrije tijd maakte De Winter graag 'kijkdozen', kleine tableaux vivants, zoals in onderstaand fragment uit De TV Show te zien is:
Op 1 januari 2020 begon Wintertijd 2020, een serie van vijf afleveringen op televisie bij de NTR. Begin vorig jaar maakte hij bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. Bert van der Veer memoreert dat De Winter op het laatst van zijn leven veel heeft gewerkt aan kunst, "een ander facet van hem."
Omroep MAX vroeg hem vorig jaar nog één reeks van Wintertijd te maken. In de laatste aflevering van het laatste seizoen stond hij zelf centraal en werd hij door Jeroen Pauw geïnterviewd. De Winter vertelde toen dat hij zich nog goed voelde en zou proberen zijn leven zo lang mogelijk te rekken, maar niet ten koste van alles.