NOS Nieuws

Amerikaan probeert vliegtuigdeur te openen tijdens vlucht

In de VS is een man gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij tijdens een vlucht een deur van het vliegtuig probeerde te openen. Ook wilde hij volgens de aanklagers een bemanningslid met een gebroken metalen lepel steken.

Het incident was gisteren op een binnenlandse vlucht van United Airlines, van Los Angeles naar Boston. Daar werd de 33-jarige man bij aankomst gearresteerd.

Zo'n drie kwartier voor de landing ging in de cockpit een alarm af dat een nooddeur van het vliegtuig werd ontgrendeld. Bij de deur constateerde de bemanning dat de vergrendelingshendel voor een kwart was bewogen. Ook stond de hendel voor de evacuatieglijbaan in de ontgrendelde positie.

Steekbewegingen

Een bemanningslid had de man bij de deur gezien en vermoedde dat hij ermee had gerommeld. Daarop werd de piloot verteld dat de man een risico vormde en dat de landing zo snel mogelijk moest worden ingezet.

Volgens de aanklacht kwam de man niet veel later uit zijn stoel en maakte hij met de kapotte lepel steekbewegingen richting het cabinepersoneel. Hij zou bij een bemanningslid meermaals hebben geprobeerd in de nek te steken. Op dat moment werd hij met hulp van passagiers overmeesterd. Niemand raakte gewond, meldt vliegmaatschappij United Airlines.

Uit vliegtuig springen

De man verklaarde later dat hij de lepel op de wc had gebroken om die als wapen te gebruiken. Volgens hem was het cabinepersoneel van plan om hem te vermoorden. Over de nooddeur zei hij dat hij die wilde openen omdat hij uit het vliegtuig wilde springen.

De Amerikaan, afkomstig uit Massachusetts, is aangeklaagd voor onder meer het gebruik van een gevaarlijk wapen richting cabinepersoneel. Hij kan volgens de aanklagers een levenslange celstraf krijgen.

De man begon in 2021 een rechtszaak tegen een medische instelling omdat hij in zijn ogen ten onrechte was gediagnosticeerd met een psychische stoornis. Hij claimde "de grootste artiest aller tijden" te zijn en eiste 50 miljard dollar en een vergunning om wapens en explosieven bij zich te mogen hebben. De zaak werd afgewezen, meldt NBC Boston.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl