Foto ter illustratie
NOS Nieuws

WhatsApp gaat gebruikers beter informeren over voorwaarden

WhatsApp belooft transparanter te zijn over wijzigingen in updates van het privacybeleid die vorig jaar zijn geïntroduceerd. Dat heeft de Europese Commissie gezegd.

Nadat WhatsApp in 2021 zijn voorwaarden had gewijzigd, ontstond er onrust bij gebruikers omdat mensen niet goed snapten waarmee ze precies zouden instemmen. Gebruikers waren bang dat de berichtendienst gegevens zou delen met andere sociale media van moederbedrijf Meta, zoals Facebook en Instagram. Volgens regels van de EU moet te allen tijde duidelijk zijn wat er verandert en wat voor gevolgen dit heeft.

Toezichthouders

Na gesprekken met meerdere toezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM), heeft WhatsApp toezeggingen gedaan. Zo gaat het bedrijf eventuele wijzigingen in de app beter uitleggen aan gebruikers en krijgen mensen de mogelijkheid om die wijzigingen te accepteren of weigeren.

WhatsApp bevestigde ook dat de persoonlijke gegevens van gebruikers niet worden gedeeld met derden of andere Meta-bedrijven. "Consumenten hebben het recht om te begrijpen waar ze mee instemmen en wat die keuze concreet inhoudt, zodat ze kunnen beslissen of ze het platform willen blijven gebruiken", zegt Eurocommissaris Didier Reynders voor Justitie.

De toezichthouders kunnen bedrijven ook sancties opleggen, maar ACM vindt dat niet nodig. Komende tijd wordt wel in de gaten gehouden of WhatsApp zich aan zijn beloftes houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl