Gary Rossington tijdens een concert in 2019
NOS Nieuws

Laatste overgebleven bandlid Lynyrd Skynyrd overleden

Gitarist Gary Rossington, het laatst overgebleven originele bandlid van de rockband Lynyrd Skynyrd, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat laat de band weten via sociale media. Waaraan Rossington is overleden, is niet bekendgemaakt.

"We zijn diep bedroefd dat we vandaag onze broer, vriend, familielid, songwriter en gitarist, Gary Rossington, hebben verloren", schrijft de band. "Gary is nu bij zijn Skynyrd-broers en familie in de hemel en speelt daar mooi, zoals hij altijd doet."

Gymleraar

Rossington begon in 1964 op 12-jarige leeftijd samen met andere bandleden Ronnie Van Zant, Allen Collins, Larry Junstrom en Bob Burns een band. Later kwamen er een aantal leden bij, onder wie Steve Gaines. Na de oprichting had de band verschillende namen, maar in 1970 kwamen ze uit op Lynyrd Skynyrd, naar hun gymleraar op de middelbare school. Deze Leonard Skinner zou een aantal van de bandleden van school hebben gestuurd omdat ze te lang haar hadden.

Lynyrd Skynyrds bekendste nummer is Sweet Home Alabama. Het is geschreven als antwoord op Southern Man van Neil Young die Alabama en andere zuidelijke staten racistisch noemt. Leadzanger Ronnie Van Zant haalt expliciet uit naar Young: "Ik hoop dat Neil Young onthoudt, dat een zuidelijke man hem niet nodig heeft".

Hier speelt de band Sweet Home Alabama live bij een concert in de zomer van 1977:

Rossington was in oktober 1977 een van de weinige overlevenden van de vliegtuigcrash die een einde maakte aan de originele bezetting. Daarbij kwamen Van Zant, Steve Gaines, diens zus, de manager en beide piloten om. Rossington hield er twee gebroken armen, een gebroken been en een doorboorde buik en lever aan over.

Het was niet de eerste keer dat Rossington aan de dood ontsnapte: in 1976 overleefde hij een frontale botsing op een boom, wat inspiratie bood voor het nummer That Smell. In latere jaren had Rossington een hartaanval en onderging hij een vijfvoudige bypassoperatie en andere hartoperaties.

Sinds 1987 maakte Rossington deel uit van de doorstart van Lynyrd Skynyrd, samen met de jongere broer van Van Zant. Zij traden bijvoorbeeld op toen de originele line-up in de Rock & Roll Hall of Fame werd opgenomen.

Rossington zei destijds tegen muziekmagazine Rolling Stone dat hij de band niet tragisch wilde noemen. "Ik zie het niet als tragisch, ik zie het als het leven. Al het goede overtreft in mijn ogen al het slechte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl