Sparta bijna naast FC Twente na zege in Rotterdamse derby bij Excelsior

Bekijk de samenvatting van Excelsior - Sparta Rotterdam

Sparta heeft de Rotterdamse derby bij Excelsior met 4-1 gewonnen en is FC Twente, de nummer vijf in de eredivisie die zaterdagavond tegen sc Heerenveen op 3-3 was blijven steken, tot op één punt genaderd.

Voor Excelsior, dat het dit seizoen toch vooral van z'n thuiswedstrijden moet hebben (vijf van de zes zeges werden op Woudestein geboekt), is de situatie stilaan nijpend aan het worden, al weet de derde club van Rotterdam (na Sparta en Feyenoord) nog altijd wel drie ploegen onder zich.

Excelsior begon aan het duel in de wetenschap dat uit de laatste zes wedstrijden slechts één punt gepeurd werd en er veertien tegentreffers op rij geïncasseerd moesten worden zonder dat daar een eigen treffer tegenover stond. Nummer vijftien leek al na een minuut in de maak, maar Tobias Lauritsen kopte recht op doelman Stijn van Gassel af.

7,5 uur zonder doelpunt

Kort op die meevaller voor Excelsior volgde een fikse domper: al na zeven minuten haakte Marouan Azarkan, samen met de van een schorsing teruggekeerde aanvoerder Redouan El Yaakoubi topscorer van de ploeg met drie doelpunten, met een blessure af. Het bleef niet bij dat malheur. In de twintigste minuut gleed El Yaakoubi een voorzet van Lauritsen in eigen doel: 0-1.

Redouan el Yaakoubi (links) neemt koppend het Sparta-doel onder vuur

Lazaros Lamprou kreeg na een gesmoord schot een uitgelezen kans om Excelsior na bijna 7,5 uur eredivisievoetbal eindelijk weer een doelpunt te bezorgen, maar hij knalde vrij voor het Sparta-doel van dichtbij naast. Een kopbal van El Yaakoubi en een schot van Kenzo Goudmijn werden knap gepareerd door Nick Olij die dit seizoen al tien wedstrijden het Sparta-doel schoon hield.

Op slag van rust kwam de inmiddels verdiende gelijkmaker er dan toch: Couhaib Driouech, de vervanger van Azarkan, kreeg de bal via een Spartaans been voor zijn voeten en tikte 'm onder de inkomende Olij door. Nikolas Agrafiotis verzuimde het slotoffensief voor de thee nog van extra glans te voorzien en de 2-1 binnen te glijden.

Tik op de neus

Excelsior hoopte de goede lijn in de tweede helft door te kunnen trekken, maar kreeg al snel een tik op de neus. Een uittrap van Olij kwam na een doorkopbal van Lauritsen en passje van Arno Verschueren bij Koki Saito, die met een verdekt tikje Stijn van Gassel verraste: 1-2.

Koki Saito maakt de 1-2

De doelman voorkwam even later met een knappe redding de 1-3 van Verschuren, maar die kwam er door de kopbal van Lauritsen uit de aansluitende hoekschop alsnog.

Nog voor er een uur verstreken was, viel de beslissing. Weer uit een hoekschop, maar deze keer was het captain Bart Vriends die de mistastende Van Gassel met het hoofd verschalkte: 1-4. Sparta vond het daarna wel best en bespaarde de stadgenoot een grotere nederlaag.

Dijkhuizen verdrietig van 1-2, Vriends ziet derbyzege als een kroon