Een scherm met een website waar je online kan gokken
NOS NieuwsAangepast

Kansspelautoriteit beboet illegale goksites voor ruim 26 miljoen euro

De Kansspelautoriteit heeft vijf illegale gokbedrijven een boete opgelegd van in totaal 26 miljoen euro. Ze hebben geen vergunning voor hun sites, waardoor spelers niet zijn verzekerd van een eerlijk spel. Ook worden ze niet beschermd tegen een gokverslaving.

De boetes variëren van 900.000 euro tot ruim 12 miljoen euro en zijn onder meer gebaseerd op de omzet die de gokbedrijven in Nederland hebben behaald. Ook keek de Kansspelautoriteit of er omstandigheden waren die een hogere boete rechtvaardigen.

Slapend account, wel betalen

Zo kreeg N1 Interactive een boete van ruim 12 miljoen euro, omdat het bedrijf al een keer eerder de regels overtrad. Videoslots moet bijna 10 miljoen betalen, omdat ze het logo van de Kansspelautoriteit op hun site gebruikten. Daardoor suggereerde het bedrijf dat er juist wel een vergunning was.

Meerdere sites rekenden spelers met een slapend account na een bepaalde periode een maandelijks bedrag van 5 euro. Dat is volgens de Kansspelautoriteit ontoelaatbaar, omdat spelers dan gestraft worden als ze niet voldoende gokken. Ook deden de bedrijven volgens de toezichthouder te weinig om minderjarigen van hun sites te weren.

Pijn in de portemonnee

"Een boete is om te raken waar het pijn doet, in de portemonnee dus", zegt René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit. "Met dergelijke bedragen denken we een passende sanctie op te leggen, gezien de illegale verdiensten."

Sinds oktober 2021 is online gokken legaal in Nederland, maar dus wel alleen als de aanbieder een vergunning heeft. Sinds die openstelling zijn veel meer Nederlanders gaan gokken, vooral jongvolwassenen. Alle illegale sites die nu een boete hebben gekregen, opereren vanuit Malta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl