De moai werd ontdekt in een opgedroogde lagune
NOS Nieuws

Nieuw beeld ontdekt op Paaseiland

Paaseiland, ook wel Rapa Nui, heeft er een 'nieuwe' moai bij. Een exemplaar van de stenen beelden met kenmerkende grote hoofden werd gevonden in een opgedroogde lagune op het eiland. De lagune zit in de krater van een vulkaan. Deze moai is 1,60 meter hoog, een stuk kleiner dan zijn soortgenoten.

Ongebruikelijke plek

Paaseiland ligt op ruim 3500 kilometer van de kust van Chili, en heeft zo'n 8000 inwoners. Een team van drie Chileense onderzoekers deed afgelopen maand onderzoek naar de krater en ontdekte het beeld op een ongebruikelijke plek. De meeste beelden werden gevonden aan de rand van het meer Rano Raraku.

Dit keer werd het op de bodem gevonden. De lagune ligt sinds 2018 bijna droog, waardoor de moai kon worden blootgelegd.

Bekijk de beelden van de ontdekking:

Nieuw moai-beeld gevonden op Paaseiland: 'Dit is belangrijk voor onze geschiedenis'

De moai die nu is ontdekt is een welkome toevoeging aan de collectie van duizend stuks. De beelden zijn een eerbetoon aan de voorouders van het Polynesische volk dat op het eiland leeft. In die cultuur is het vereren van voorouders een belangrijke traditie.

Het is zeker niet het grootste exemplaar van de moai. De grootste is tien meter hoog en weegt 90.000 kilo. Een aantal raakte vorig jaar beschadigd bij een brand die vermoedelijk werd aangestoken. Twee staan er in het British Museum in Londen.

De Moais werden tussen de 13e en 18e eeuw gemaakt uit vulkanisch gesteente

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl