Woonwijk bij een hoogspanningsstation van TenneT
NOS Nieuws

Toezichthouder: geef ziekenhuizen en scholen voorrang bij stroomaansluiting

Woningbouwers, veiligheidsdiensten, gezondheidzorg en scholen moeten voorrang kunnen krijgen op het stroomnet, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Nu geldt nog "Wie het eerst, komt, het eerst maalt", maar daar moeten netbeheerders van kunnen afwijken als er onvoldoende capaciteit is, vindt de waakhond.

Op dit moment is het net op sommige plekken in Nederland overvol, waardoor het niet mogelijk is voor beheerders om iedereen direct toegang te geven tot elektriciteit en er dus wachtrijen ontstaan.

Volgens de ACM is het bij deze overbelasting belangrijk dat partijen die een maatschappelijk belang dienen niet achteraan hoeven te sluiten. Zolang netbeheerders kunnen uitleggen waarom zij voorrang moeten krijgen, zal de ACM niet ingrijpen. "Omdat de problemen zo groot zijn werkt het huidige principe niet meer zo goed en is het nodig om keuzes te maken," aldus een woordvoerder.

Duidelijke criteria

Deze week liet netbeheerder Enexis weten voorlopig te stoppen met het aansluiten van grote zonneparken in gebieden waar weinig tot geen afnemers van stroom zijn. Zonneparken leggen een zware belasting op de netcapaciteit. Ook andere netbeheerders sloegen alarm.

Enexis is blij met de stap van de ACM. "We pleiten hier al een tijdje voor en kijken uit naar de verdere uitwerking van dit plan." Voor de netbeheerder is het wel belangrijk dat er duidelijke en objectieve criteria komen voor het voortrekken van een partij. "Voorrang voor de één betekent geen voorrang voor een ander en dat willen we goed kunnen uitleggen."

Wat Enexis betreft is het aan de overheid om de volgorde van aansluiten te bepalen, al wil het bedrijf daar wel graag over meedenken. Volgens de ACM is juist het aan netbeheerders om prioriteiten te stellen.

Die krijgen daarbij wel hulp van de overheid. De komende tijd gaat de ACM met netbeheerders praten over de manier waarop zij voorrang kunnen geven en welke richtlijnen hiervoor zullen gelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl