Twee vliegtuigen van Condor en Lufthansa komen aan in Frankfurt
NOS NieuwsAangepast

Gewonden in twee Duitse vliegtuigen door hevige turbulentie

Op twee vluchten van Duitse luchtvaartmaatschappijen zijn mensen gewond geraakt door hevige turbulentie. Een van de toestellen was op weg van de Amerikaanse stad Austin naar Frankfurt, het andere van Frankfurt naar het eiland Mauritius in de Indische Oceaan. Er is geen verband tussen beide incidenten.

Het in Austin opgestegen vliegtuig was van luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Vanwege de turbulentie maakte het een tussenlanding in Washington D.C. Zeven mensen zijn daar naar een ziekenhuis vervoerd, zegt de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FFA tegen Amerikaanse media.

Ongeveer negentig minuten na vertrek vanuit Texas kwam het vliegtuig in de problemen. Een ooggetuige vertelt aan The Washington Post dat de inzittenden net aan hun avondeten waren begonnen toen de turbulentie begon. Volgens de passagier leek het vliegtuig in een "vrije val" te zijn beland; mensen en voedsel vlogen door de lucht tegen het plafond aan.

Een woordvoerder van Lufthansa kan die informatie niet bevestigen aan het Duitse persbureau DPA. Volgens de woordvoerder was sprake van clear air turbulence. Dit type turbulentie is lastig te ontwijken doordat het niet door weerradar kan worden waargenomen. De piloten zouden zijn verrast door de hevigheid.

Rond dezelfde tijd, vannacht Nederlandse tijd, ontstond ook turbulentie op een vlucht van Frankfurt naar Mauritius van luchtvaartmaatschappij Condor. Het vliegtuig begon te schudden twee uur voor de landing op Mauritius. Uiteindelijk wisten de piloten het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

In het vliegtuig waren 272 passagiers en 13 crewleden aanwezig. Door de turbulentie raakten twintig mensen gewond, zowel passagiers als personeel. Een woordvoerder van Condor meldt aan DPA dat zij na de landing medisch onderzocht zijn en enkelen van hen kneuzingen opliepen.

Volgens de woordvoerder was er geen sprake van onweer, maar was de lucht ook niet helder. Het teken 'stoelriemen vast' zou zijn gegeven. Door de turbulentie is de cabine van het vliegtuig beschadigd. Die wordt nu onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl