De Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

Spaanse bouwgigant Ferrovial wil hoofdkantoor naar Nederland verplaatsen

Het Spaanse bouwbedrijf Ferrovial wil het hoofdkantoor naar Nederland verhuizen vanwege het gunstige vestigingsklimaat. Ferrovial is een van de grootste bouwbedrijven van Spanje met een omzet van 7,5 miljard euro. Het heeft wereldwijd ruim 63.000 werknemers op de loonlijst.

De Spaanse regering noemt het besluit "ondankbaar". Het heeft ondanks alle inspanningen om bedrijven aan te trekken geen goede relatie met het bedrijfsleven. Door inflatie gestegen minimumlonen, extra belastingen en kritiek op het bedrijfsleven zouden de regering niet populair maken bij Spaanse bedrijven.

Aan het roer van Ferrovial staat een van de rijkste mannen van Spanje: Rafael del Pino. De bestuursvoorzitter is de zoon van de oprichter en heeft een vermogen van 4 miljard euro.

Nederland stabiel en juiste keuze

Nederland wordt gezien als de "juiste keuze" om de Triple-A-rating en duidelijke wet- en regelgeving. De verhuizing brengt ook een belastingvoordeel met zich mee van 40 miljoen euro, blijkt uit een analyse van de Spaanse bank Sabadell.

Ferrovial moet nog wel goedkeuring krijgen van de aandeelhouders en mikt op een verhuizing in het tweede of derde kwartaal van dit jaar. De 63.000 werknemers zouden niets moeten merken van de verhuizing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl