Spakenburg-trainer Chris de Graaf.
NOS Voetbal

Nog niet uniek, maar bekersprookje Spakenburg is zeker wel onvergetelijk

De halvefinaleplaats van Spakenburg na de sensationele 1-4 zege bij FC Utrecht is niet uniek in de historie van het Nederlandse bekervoetbal. Ook IJsselmeervogels en VVSB haalden als amateurclub de laatste vier.

IJsselmeervogels werd voor die prestatie in 1975 zelfs uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar, na zeges op onder meer FC Groningen en AZ. Uiteindelijk was FC Twente te sterk.

Bekijk hieronder enkele opmerkelijke bekerstunts uit het verleden:

Eerdere stunts: van primeur IJsselmeervogels tot de Wageningse wervelstorm

VVSB evenaarde die prestatie in 2016 en werd uiteindelijk een halt toegeroepen door FC Utrecht. Ook al versloegen de amateurs uit Noordwijkerhout op weg naar de laatste vier geen enkele eredivisionist, de wederopstanding tegen FC Den Bosch in de laatste tien minuten na een 2-0 achterstand was wel heroïsch.

Maar wat is dan de grootste stunt ooit?

Bekerhouder sneuvelt tegen Swift

Vijf jaar geleden schakelden de amateurs van Swift na penalty's bekerhouder Vitesse uit in de eerste ronde. En de zeges van PEC Zwolle op Ajax (5-1, in 2014) en FC Utrecht op Feyenoord (4-1, in 2003) in de finale waren weer onverwachte uitschieters.

In de jaren negentig kwam het in vier jaar tijd drie keer voor dat een club uit de eerste divisie de eindstrijd haalde, maar zowel FC Den Bosch, sc Heerenveen als NEC wist de beker uiteindelijk niet te winnen. Verrassender is dan wellicht de stunt van NEC in de halve finale op bezoek in De Meer.

Na afloop van de zege op het grote Ajax van Louis van Gaal (1-2) schoof de hele selectie aan bij Mart Smeets in Studio Sport.

1994: de selectie van NEC op bezoek bij Mart Smeets in Studio Sport

Datzelfde Ajax ging twee jaar later als kersverse wereldkampioen met 2-0 onderuit op het steenharde, bevroren veld van eerstedivisionist SC Cambuur. En ook PSV verstapte zich eens lelijk, terwijl het superieur koploper in de eredivisie was en net Europees overwintering had veiliggesteld.

PSV-FC Wageningen 1-6

In december 1977 kwam FC Wageningen in het Philips Stadion op bezoek. Bij rust stond het al 0-4, maar trainer Kees Rijvers meende desondanks dat zijn PSV voldoende kwaliteit had om dat nog recht te breien. Het werd uiteindelijk 1-6.

Een amateurclub in de finale van de KNVB-beker. Zo gek is bekervoetbal nog nooit geweest. Dit jaar kan er dus iets gebeuren wat in bijna zeventig jaar betaald voetbal nog nooit voorgekomen is. Zaterdagavond weet Spakenburg zijn tegenstander.

Kwartfinales KNVB-beker

FC Utrecht-Spakenburg (3) 1-4
sc Heerenveen-Feyenoord woensdag 20.00 uur
PSV-ADO Den Haag (2) donderdag 18.45 uur
De Graafschap (2)-Ajax donderdag 21.00 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl