Basisklant Wijnaldum verliest - na rood Mourinho - met Roma van laagvlieger

Met Georginio Wijnaldum voor het eerst in de basis heeft AS Roma een pijnlijke 2-1 nederlaag geleden in de Serie A bij Cremonese, een degradatiekandidaat. Roma liet daarmee de kans liggen om in punten gelijk te komen met Internazionale en AC Milan, de nummers twee en drie in Italië.

Later op de avond kwam Juventus wel tot een overwinning. De topclub uit Turijn zegevierde in de stadsderby tegen Torino met 4-2. Bij Juventus beleefde Paul Pogba zijn terugkeer na een lange periode van blessureleed.

Georginio Wijnaldum

Voor Oranje-international Wijnaldum was het de eerste keer sinds 14 mei 2022 dat hij in een wedstrijd vanaf de aftrap binnen de lijnen stond. De 32-jarige middenvelder, die tegen Cremonese negentig minuten meedeed, was toen nog speler van Paris Saint-Germain.

In augustus liep Wijnaldum op de training een breuk in een scheenbeen op, waardoor hij onder meer het WK in Qatar moest missen. Sinds zijn rentree bij Roma, op 11 februari tegen Lecce, kwam hij verspreid over vier wedstrijden tot ongeveer veertig minuten.

Woede-uitbarsting Mourinho

In Cremona kon Wijnaldum zijn stempel niet drukken op het spel van Roma, dat vooral een zwakke eerste helft op de mat legde. Na ruim een kwartier kwam de thuisploeg op voorsprong door een oogstrelend doelpunt van Frank Tsadjout, die de bal van afstand achter doelman Rui Patrício veegde.

Nadat zijn frustratie gedurende de eerste 45 minuten langzaam was toegenomen, bereikte het gemoed van Roma-coach José Mourinho vlak na rust het kookpunt. Mourinho foeterde niet voor de eerste keer de arbitrage uit en kon met een rode kaart vertrekken.

De stand in de Serie A

Vanaf de tribune zag hij hoe Roma, waar Rick Karsdorp intussen was ingevallen, terugkwam in de wedstrijd. Leonardo Spinazzola anticipeerde uitstekend op een lange bal van ploeggenoot Gianluca Mancini en tekende voor de gelijkmaker.

In de slotfase trok Cremonese, dat begin deze maand ook in de Italiaanse beker al te sterk was voor Roma, het duel toch naar zich toe. Keeper Patrício maakte een overtreding en kon niet voorkomen dat Daniel Ciofani de daaropvolgende penalty benutte: 2-1.

Het was de eerste competitiezege voor Cremonese van dit seizoen.

Vermakelijke derby in Turijn

De derby van Turijn, tussen Juventus en Torino, werd een spectaculair duel. De bezoekers namen twee keer een voorsprong, waarna 'De Oude Dame' door goals van Juan Cuadrado en Alex Sandro tot twee keer toe weer op gelijke hoogte kwam.

Pogba is terug bij Juventus, dat met 4-2 te sterk is voor Torino

In de tweede helft, nadat Pogba onder luid gejuich in het veld was gekomen, realiseerde Juventus alsnog een overwinning. Gleison Bremer scoorde met het hoofd en Adrien Rabiot bepaalde de eindstand tien minuten voor tijd op 4-2.

Juventus, dat vanwege gesjoemel met de transferwaarden van spelers vijftien punten in mindering heeft gekregen, staat in de Serie A 'slechts' zevende. Door de vierde zege op rij komt de club steeds dichter bij plaats zes, die recht geeft op Europees voetbal.