NOS Sport

Snowboardtraining met De Blois: 'Je gaat naar boven en dan zie je dit, prachtig'

Hoog in de bergen bereidt De Blois met Zwitsers voor op WK snowboardcross

Als snowboarder Glenn de Blois in het skiliftje stapt in het dal van Sankt Moritz, kleuren de bergtoppen nog roze door de ochtendzon. Zo vroeg is het. "Acht uur 's ochtends en min 17 graden, maar het is wel mooi weer", glimlacht de Nederlander. "Een superdag vandaag, we zijn zowat een van de eersten."

De 27-jarige Westlander is niet een weekje op wintersportvakantie. Tijdens zijn verblijf in het Zwitserse skioord moet hij hard werken richting het WK. Hoe zijn werkdag eruit ziet? Met drie anderen stort hij zich meerdere keren in volle vaart op een bochtig en heuvelig parcours de helling af.

Wereldvak

Het leven als snowboardcrosser is niet verkeerd. "Een wereldvak. Je wordt 's ochtend vroeg wakker, je gaat naar boven en dan zie je dit. Dat is toch prachtig", zegt De Blois uitkijkend over het Zwitserse dal.

Vanaf donderdag boardt De Blois bij de WK in het Georgische Bakoerjani. Ter voorbereiding op de WK is hij in Sankt Moritz op trainingskamp met het Zwitserse nationale snowboardteam.

"De Nederlandse skivereniging en NOC*NSF hebben een deal met Zwitserland, dat ik met hen meetrain. Ik ben voor Zwitserland een Zwitser, maar ik kom gewoon voor Nederland uit. Ik heb gewoon een Nederlands paspoort."

Glenn de Blois

De Blois moet wel meedoen met de Zwitsers, Nederland heeft namelijk geen snowboardteam en in zijn eentje kan hij niet trainen voor deze sport. De entourage van de Zwitsers is flink. Trainers, fysio's, technici, mensen die de baan prepareren.

En voor dit trainingskamp nodigde de Zwitserse bond Australische, Duitse en Spaanse snowboarders uit, als sparringpartners in de baan. Bij de Zwitsers zit De Blois goed.

Paar dagen niet lopen

Als crosser moet je van de adrenaline houden. En goed tegen een stootje kunnen. Crashes komen regelmatig voor en zijn vaak hard. Zo begon De Blois zijn snowboardseizoen niet vlekkeloos. De eerste wedstrijd ging het mis en bij de tweede smakte hij hard tegen de vlakte.

"Bam! Kon ik een paar dagen niet lopen." Wegens een onwillige knie en rug. Maar inmiddels is hij weer fit. Bij wereldbekerwedstrijden in Italië begin februari haalde De Blois meteen de finale. Het leek erop dat hij ging winnen, tot hij weer crashte. "Het hoort erbij. Dat is mooi."

Glenn de Blois (paarse hesje) op de Olympische Spelen van Peking in 2022

De Blois: "Het allermooiste aan de sport is dat een jury niet bepaalt of je de beste bent. Het is gewoon: wie als eerst beneden is, die wint. En daarbij zijn het ook nog allerlei disciplines. Je hebt schansen, bochten, rollers. Alles wat met snowboarden te maken heeft."

En er zijn dus de andere deelnemers in de baan, met wie regelmatig duwtjes worden uitgewisseld. "Weet je wat het is: ik kan die dag de beste zijn, maar als iemand mij onderuit haalt... En dan? Dan lig je er alsnog uit. Je hebt geen tweede kans. Tuurlijk ligt het aan jezelf of je wel of niet wint, maar als een ander je onderuit haalt, ga je ook gewoon naar huis."

"Het is alles of niks." Ook aankomende donderdag in Georgië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl