Groningen verslaat Excelsior en weet na elf wedstrijden weer eens te winnen

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - Excelsior

FC Groningen heeft na elf wedstrijden zonder overwinning eindelijk weer eens een duel gewonnen in de eredivisie. In Groningen werd Excelsior, concurrent in de strijd tegen degradatie, met 3-0 verslagen.

De laatste keer dat de Groningers met drie punten van het veld stapten was op 24 oktober, toen PSV met 4-2 over de knie werd gelegd. Sindsdien werd er drie keer gelijk gespeeld en gingen acht wedstrijden verloren. Het kostte trainer Frank Wormuth de kop en Groningen zakte steeds verder weg op de ranglijst.

In de wedstrijd tegen Excelsior, de nummer 15 van de ranglijst, was al snel duidelijk dat Groningen het goed voor elkaar had. Het was eenrichtingsverkeer in de eerste 45 minuten en dat leverde de thuisploeg meerdere kansen op.

Ondanks het veldoverwicht werd er, mede dankzij een uitstekend keepende Stijn van Gassel, echter maar een keer gescoord. Met een slim passje bracht Daleho Irandust Johan Hove in stelling en de Noorse middenvelder schoof de bal in de verre hoek.

FC Groningen viert de 1-0

Groningen controleerde daarna het duel, maar schrok toch wel even toen vlak na de rust Peer Koopmeiners een geweldige kans kreeg. De AZ-huurling ging alleen op het Groningse doel af, maar verdediger Liam van Gelderen zette net op tijd een sliding in om een schot te voorkomen.

Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Ricardo Pepi werd door Irandust met een prachtige pass aan het werk gezet. De Amerikaanse spits kapte een tegenstander uit en wist Van Gassel nu wel te passeren.

Willems debuteert

Excelsior zette daar verder niks tegenover en Groningen, waar Jetro Willems na een uur spelen zijn debuut maakte, breidde simpel de marge uit naar drie goals. Van Gelderen joeg door in het strafschopgebied en kreeg de bal tegen zich aangeschoten. Daarna schoot hij hard raak.

Door de zege blijft FC Groningen op de zeventiende plaats in de eredivisie staan, maar heeft het nu wel evenveel punten als nummer zestien FC Emmen. Emmen, dat zondagmiddag Go Ahead Eagles ontvangt, heeft wel een beter doelsaldo. Excelsior blijft vijftiende.

Willems: 'Fijn om weer Nederlands te kunnen spreken'