Lege schappen in een supermarkt in Londen
NOS Nieuws

Groente en fruit op rantsoen in Britse supermarkten

Grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk beperken de verkoop van groenten en fruit per klant. Wie bij Tesco, de grootste Britse supermarkt, tomaten, paprika's of komkommers wil kopen krijgt er nog maar een beperkt aantal mee, schrijft de BBC. Hetzelfde geldt voor de Aldi. De reden is een groente- en fruittekort. Bij andere supermarkten zijn ook de sla, broccoli, bloemkool en frambozen op rantsoen.

De Britse regering wijt het tekort aan het koude en natte weer deze winter in Spanje en Marokko. In de winter importeert het land 95 procent van de tomaten en 90 procent van de sla daarvandaan. Ook spelen de hoge energieprijzen een rol. Daardoor worden in het Verenigd Koninkrijk en ook in Nederland in kassen minder groenten en fruit gekweekt dan voorheen.

De Britse detailhandelsorganisatie BRC verwacht dat de tekorten een paar weken aanhouden. Daarna begint in het land het groeiseizoen weer en zouden supermarkten alternatieve aanvoerlijnen hebben gevonden.

Pas in mei

De groothandel is pessimistischer. "De meeste tomaten, paprika's en aubergines zullen voor mei niet in grote hoeveelheden beschikbaar zijn", zegt het groothandelsbedrijf LVGA tegen de BBC.

Het bedrijf zegt ook dat niet alleen de hoge energieprijzen ertoe leiden dat de Britse tuinders nog even niets telen. Ook de lage prijzen die de supermarkten bieden zouden daarbij een rol spelen.

10 procent van de Britse tuinders zou gestopt zijn omdat de supermarkten niet bereid zijn hen meer te betalen, ondanks de gestegen kosten van energie en kunstmest.

Natuurlijk komt ook de vraag op of in het Verenigd Koninkrijk het vertrek uit de EU een rol speelt. Handelaren ontkennen dat tegenover de BBC. De Europese boerenorganisatie Copa-Copega zegt dat de Brexit de Britten in ieder geval niet heeft geholpen.

Ook in Nederland is het aanbod van sommige groenten beperkt. Dat vertaalt zich in hogere prijzen, zegt de directeur van Veiling Zaltbommel Gerard van den Anker:

Groente steeds duurder: 'Bloemkool van 3,50 is wel schrikken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl