Jonas Vingegaard voor de start van de eerste etappe van O Gran Camiño.
NOS Wielrennen

Hoe goed is Vingegaard? Heel goed, zo blijkt op steile kasseienklim in Galicië

Hoe goed is Jonas Vingegaard? Donderdag bleef die vraag onbeantwoord, door hevige sneeuwval in de finale werd de eerste etappe van O Gran Camiño namelijk gestaakt. Maar in de tweede etappe liet Vingegaard geen misverstand bestaan over zijn vorm.

Met een Pogacariaanse aanval op de slotklim reed de Deense Tourwinnaar van Jumbo-Visma solo naar de zege. Tadej Pogacar en Vingegaard zullen het in Parijs-Nice (5-8 maart) voor het eerst tegen elkaar opnemen.

De vierdaagse rittenkoers in Galicië is pas toe aan zijn tweede editie, maar is nu al spraakmakend. Na de sneeuw in de eerste etappe werd de tweede rit van Tui naar A Guarda (184,3 kilometer) verreden onder een heerlijk voorjaarszonnetje.

Schönberger zint op revanche

Sebastian Schönberger zag er een kans op revanche in. De Oostenrijker van Human Powered Health zat donderdag in de kopgroep van drie, toen de koers diep in de finale werd stilgelegd.

Dit keer ging Schönberger mee in een vlucht van zeven, maar door het gestage tempo van Jumbo-Visma in het peloton hoefden de vluchters zich weinig illusies te maken. Steven Kruijswijk en Rohan Dennis slokten de kopgroep op 15 kilometer van de finish genadeloos op.

Indrukwekkende demarrage

Op de slotklim, de Alto Santa Trega, maakte de jonge neoprof Johannes Staune-Mittet tempo voor zijn kopman Vingegaard. Terwijl het gezicht van de 21-jarige Noor alle kleuren van de regenboog aannam, zat Vingegaard rustig in zijn wiel te wachten.

Op iets meer dan twee kilometer vond de Tour-winnaar het genoeg, plaatste een verschroeiende demarrage en was binnen de kortste keren uit zicht verdwenen. Ook de grove kasseien die hij in de laatste honderden meters moest bedwingen, brachten hem niet uit evenwicht.

De Portugees Ruben Guerreiro (Movistar) werd op aanzienlijke afstand tweede, voor Ion Izagirre (Cofidis).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl