Orbán: meer gesprekken voordat Zweden en Finland NAVO-lid kunnen worden
De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt dat er meer gesprekken nodig zijn voordat zijn land kan instemmen met toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO.
Orbán zei vanochtend op de Hongaarse radio dat hij de parlementsleden van zijn nationalistische Fidesz-partij heeft gevraagd zijn voorstel te steunen. Zelf zegt hij voor toetreding te zijn, maar sommige afgevaardigden "zijn niet erg enthousiast" over uitbreiding van de NAVO, zei hij.
Zweden en Finland besloten kort na de Russische invasie in Oekraïne dat ze wilden toetreden tot het militaire bondgenootschap. De twee landen gaven toen aan dat de oorlog in Oekraïne de veiligheidssituatie compleet heeft veranderd. Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland.
De parlementen van alle 30 NAVO-lidstaten moeten instemmen met de toetreding en alleen Hongarije en Turkije hebben dat nog niet gedaan. Komende woensdag wordt er in het Hongaarse parlement over gestemd. In aanloop gaat er een delegatie van de Fidesz-partij naar de noordelijke landen om de plooien glad te strijken, zei een parlementslid gisteren.
Gunst gevraagd na belediging
Sommige parlementsleden van de regerende Fidesz-partij vinden het kwalijk dat "politici uit deze landen Hongarije de afgelopen jaren op een grove, ongegronde en vaak vulgaire manier hebben beledigd en nu vragen om een gunst".
Het Hongaarse parlement zou eind vorig jaar stemmen over de toetreding van Finland en Zweden, maar dat proces werd uitgesteld. Volgens Hongarije komt de vertraging door een overvolle parlementaire agenda.
Hongarije heeft momenteel een conflict met de EU over zijn rechtsstaat. Volgens veel EU-landen heeft Hongarije die niet op orde. Daarom ligt er een voorstel bij de Europese Commissie om 13 miljard euro aan EU-gelden voor Hongarije te bevriezen tot het land zijn zaakjes op orde heeft.
Drukmiddel
Orbán zei vanochtend dat Hongarije het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden uiteindelijk steunt, maar dat de zorgen van Turkije over de toetreding van Zweden gehoord moeten worden. Turkije ligt al maanden dwars. Een van de redenen hiervoor is dat Zweden en Finland onderdak bieden aan leden van de Koerdische partijen PKK, YPG en aanhangers van de Gülenbeweging. Volgens Turkije zijn dat terroristische organisaties.
Politiek analisten denken dat Orbán niet wil instemmen om een drukmiddel te hebben richting de EU. Zo staat hij sterker in gesprekken over het vrijgeven van de miljarden euro's die Hongarije mogelijk misloopt. Onderhandelingen over dat geld lopen nog mogelijk tot de zomer.
Toch zei Orbán dat Hongarije "de morele plicht" heeft om de aanvraag van de twee landen te steunen. Dat wijst erop dat het land uiteindelijk niet dwars zal liggen.