NOS Nieuws

CBS: sterke stijging huwelijken, afname geregistreerd partnerschappen

Voor het eerst sinds de invoering van het geregistreerd partnerschap, 25 jaar geleden, is het aantal mensen dat zo'n verbintenis sloot gedaald: afgelopen jaar werden er in Nederland ruim 24.000 van zulke partnerschappen gesloten, zo'n 2000 minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal huwelijken nam juist sterk toe: in 2022 waren er veel meer huwelijken dan in de jaren voor de coronacrisis: er werden bijna 70.000 huwelijken gesloten, ruim 5000 meer dan in de jaren voor de coronacrisis. En veel meer dan in 2020 en 2021, toen veel huwelijken moesten worden uitgesteld:

Volgens het CBS hebben de coronamaatregelen er de afgelopen jaren mogelijk toe geleid dat veel mensen niet voor een huwelijk kozen, met bijbehorende feestelijkheden, maar voor een geregistreerd partnerschap.

Tot de introductie van het homohuwelijk in 2001 was het geregistreerd partnerschap vooral populair onder partners van hetzelfde geslacht, schrijft het CBS. Sindsdien is ook onder hen het huwelijk populairder dan het geregistreerd partnerschap.

Volgens het CBS werd zo'n partnerschap vooral populair in de jaren na 2014. Toen werd het verschil met het huwelijk opgeheven, als het gaat om de erkenning van geboren kinderen: het juridische ouderschap is sindsdien in beide soorten verbintenissen hetzelfde geregeld, voor vaders en voor ouders van hetzelfde geslacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl