Een groep Azerbeidzjaanse activisten blokkeert de Lacin-corridor, foto 26 december
NOS Nieuws

VN-hof: Azerbeidzjan moet blokkade Nagorno-Karabach opheffen

Azerbeidzjan moet de wegblokkade bij de betwiste regio Nagorno-Karabach weghalen, oordeelt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Inwoners van de enclave, waar vooral Armeniërs leven, kampen met voedsel- en medicijntekorten als gevolg van de blokkade.

De Lacin-corridor is de enige landverbinding tussen Armenië en Azerbeidzjan. Om "onherstelbare schade" te voorkomen moet de wegblokkade worden opgeheven, heeft het VN-hof beslist. Armenië klaagt al langer over een humanitaire crisis door de blokkade van de corridor. Azerbeidzjan zegt daar niets mee te maken te hebben.

Milieuactivisten

De corridor staat sinds 2020 onder controle van een Russische vredesmacht. Op 12 december hebben Azerbeidzjaanse demonstranten, naar eigen zeggen milieuactivisten, de doorgang geblokkeerd.

Volgens de Azerbeidzjaanse regering hebben deze klimaatactivisten terechte zorgen over illegale mijnbouw in het gebied. Maar het Internationaal Gerechtshof heeft geoordeeld dat het land "alle mogelijke maatregelen moet nemen" om de vrije doorgang van goederen weer mogelijk te maken.

Nagorno-Karabach is al decennia een slepend geopolitiek hoofdpijndossier. Twee jaar geleden kwamen zo'n 6800 militairen om het leven bij de laatste oorlog om het betwiste gebied. Onder bemiddeling van Moskou werd in 2020 een bestand gesloten.

In dit kaartje zie je wat de uitkomst was van dit bestand:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl