De rechtbank in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Rechters en officieren van justitie dreigen met acties, mogelijk stakingen

De vakbond voor rechters en officieren van justitie heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming een ultimatum gesteld. Als de minister voor 10 maart in de cao-gesprekken niet ingaat op eisen van de bond, is een staking van de rechterlijke macht mogelijk.

Vakbond NVvR bereidt acties voor. Voorzitter Marc Fierstra: "Onze leden zijn bereid om actie te voeren. Daar kunnen ook werkonderbrekingen een onderdeel van zijn."

Dit nog nooit voorgekomen, zegt Fierstra in het NOS Radio 1 Journaal. "Onze vereniging bestaat 100 jaar en dit is de eerste keer dat we zoiets gaan doen. Het zit enorm hoog. De werkdruk is al heel lang een probleem, al zeker tien jaar. We vragen daar voortdurend aandacht voor en het probleem wordt eigenlijk alleen maar groter. De rek is eruit."

Werkdruk

Op tien bijeenkomsten in het land bleek volgens de bond dat magistraten de opstelling van de vakbond massaal steunen en bereid zijn daar consequenties aan te verbinden.

Tijden de bijeenkomsten kwamen volgens Fierstra schrijnende verhalen naar voren. Een officier van justitie haalde de werkdruk aan: "Wie invalt voor een collega die met een burn-out thuis zit, kan zelf het dossier van de volgende dag minder goed voorbereiden of moet zaken uitstellen."

De NVvR zal bij eventuele acties rekening houden met spoedeisende zaken en situaties die geen stakende rechters of officieren kunnen velen. Fierstra: "We staken met grote tegenzin, want we willen aan het werk. We hebben een fantastisch vak, maar we moeten dat en onszelf nu beschermen."

Fierstra zegt plekken te kennen waar slechts een kwart van de formatie gevuld is en het werk gewoon moet doorgaan. Mensen die recht zoeken zijn daardoor nu ook al geregeld de dupe van de te hoge werkdruk en personeelstekorten onder rechters en officieren.

"Wie op zitting een uitgevallen collega vervangt, pakt op dat moment geen crimineel op. Wie invalt voor een collega die met een burn-out thuis zit, kan zelf het dossier van de volgende dag minder goed voorbereiden of moet zaken uitstellen", aldus de NVvR-voorzitter.

Lege toga's

Volgens Fierstra blijkt uit onderzoek dat er zo'n 30 tot 40 procent wordt overgewerkt in de sector. Minister Weerwind zegt begrip te hebben voor de zorgen van de rechters en officieren, maar wil eerst de brief van de vakbond goed lezen voordat hij reageert.

De voorzitter is blij met het begrip, maar wil dus ook actie zien van de minister. "Hij moet komen met een bod dat perspectief biedt om de rechterlijke macht weer aantrekkelijk te maken. We zitten met zo'n duizend lege toga's, zeg maar. We willen dat die snel worden gevuld zodat die werkdruk naar beneden kan. Dat betekent dat de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk moeten zijn en de honorering passend."

Daarnaast hebben rechters en officieren steeds vaker te maken met bedreiging. Ook daar moet meer aandacht voor komen, vindt Fierstra. "Betere opvang, betere begeleiding, dat soort dingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl