Brittney Griner
NOS Sport

Griner tekent jaar na arrestatie in Moskou nieuw contract bij Phoenix Mercury

De Amerikaanse Brittney Griner mag zich weer officieel basketbalster noemen. De 32-jarige Griner, die een jaar geleden in Rusland werd opgepakt en veroordeeld voor het in bezit hebben van cannabisolie, heeft een nieuw contract getekend bij WNBA-team Phoenix Mercury. Griner werd in 2016 en 2021 olympisch kampioen met de Amerikaanse basketbalploeg.

"Een belangrijke dag voor ons allemaal. We hebben Brittney elke dag dat ze weg was gemist'', aldus voorzitter Jim Pitman. "We zijn blij voor haar dat ze weer kan basketballen, de sport waar ze zoveel van houdt."

Cannabis-olie

Griner werd op 17 februari 2022 op het vliegveld van Moskou aangehouden en vastgezet. In een verklaring liet ze toen weten dat ze de cannabis-olie in de Verenigde Staten had gekregen om pijn te bestrijden, maar dat ze deze in alle haast per ongeluk in haar tas gedaan had.

Ze was naar Moskou gevlogen omdat ze tussen de Amerikaanse basketbalseizoenen door zou gaan spelen voor het Russische team UMMC Jekaterinenburg.

Brittney Griner op de terugweg naar de Verenigde Staten na haar vervroegde vrijlating

Griner werd uiteindelijk veroordeeld tot negen jaar cel, maar kwam in december vorig jaar vrij. In ruil voor haar vrijlating hebben de Verenigde Staten de Russische wapenhandelaar Viktor Bout laten gaan, die in de VS in de cel zat.

Het is de verwachting dat Griner, die geldt als een wereldster en twee keer olympisch goud won met het Amerikaanse team, haar eerste wedstrijd zal spelen op 19 mei. Dan staat voor Phoenix de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma, uit bij Los Angeles Sparks.

'Geweldige dag'

"Het is een geweldige dag voor ons allemaal", zei clubmanager Jim Pitman over de terugkeer. "We misten Brittney elke dag dat ze weg was en hoewel het basketbal niet onze eerste zorg was, werd haar aanwezigheid op de vloer, in onze kleedkamer en binnen onze gemeenschap enorm gemist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl