Varkenshouderij
NOS Nieuws

Minister worstelt met wetswijziging over diervriendelijke huisvesting

Minister Adema van Landbouw zit in zijn maag met een wijziging van de Wet Dieren. Die moet regelen dat dieren in de veehouderij geen leed meer mogen ondervinden hebben door de manier waarop ze worden gehouden. Die wet is in 2021 aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, maar nog altijd niet ingegaan.

In het Vragenuur herhaalde Adema nog een keer dat het echt zijn bedoeling is dat de wet op 1 januari 2024 ingaat. Maar hij zei daarbij dat het een onduidelijk wetsvoorstel is waarvan de uitvoering niet goed te controleren is.

Daarom probeert hij nog voor de zomer tot afspraken te komen over een "dierwaardige veehouderij". Die worden vastgelegd in een convenant, waar de Tweede en Eerste Kamer dan in de tweede helft van dit jaar over kunnen oordelen. Het is de bedoeling dat dit convenant "aan de wet te hangen", en dat zou dan dus ook op 1 januari moeten ingaan.

Democratische proces

Partijen als de Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks vinden dat de minister het democratische proces aan zijn laars lapt, door zo lang te wachten met de invoering van de wet. Het was de bedoeling dat de nieuwe wet op 1 januari 2023 zou ingaan, maar dat lijkt nu dus 2024 te worden.

Deze partijen zeiden in het Vragenuur dat duidelijk is dat de minister vooral "vriend wil zijn met de boeren" en daarom zoveel mogelijk vertraagt. Adema ontkende dat, maar zei wel dat er toch al veel onrust en onzekerheid in de agrarische sector is, onder meer door de stikstofopgaven en dat hij het een goede zaak vindt om de boeren zelf te laten meepraten over de manier waarop ze hier vorm aan kunnen geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl