Het beeld van de Dokwerker waar jaarlijks de Februaristaking wordt herdacht
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Middelbare scholen krijgen nieuw lesprogramma over Februaristaking

Het Comité Herdenking Februaristaking heeft een nieuw lesprogramma gemaakt om middelbare scholieren meer te leren over de Februaristaking van 25 februari 1941. Zaterdag is het 82 jaar geleden dat die staking plaatsvond in Amsterdam.

Deze week wordt het lesprogramma over de Februaristaking getest op enkele middelbare scholen in Amsterdam. Het is de bedoeling dat de lessen volgende week voor alle Nederlandse scholen beschikbaar zijn. Vanaf de derde klas kunnen leerlingen dan uitleg krijgen over deze periode in Amsterdam.

We vergeten nog wel eens om ons te verplaatsen in een ander en empathie te tonen. Op deze manier ben je daar toch mee bezig.

Jaïr Stranders, bedenker van het lespakket

Een van de scholen waar het lespakket wordt getest is het Cartesius Lyceum in Amsterdam-West. De meeste leerlingen wisten wel dat 'de Februaristaking iets met de oorlog te maken had', maar meer ook niet:

Lesprogramma over februaristaking op middelbare scholen

In de lessen worden de verhalen van zes betrokken personages verteld, onder wie deelnemers aan de staking, maar ook het relaas van een NSB-er. Het is de bedoeling dat de leerlingen de verschillende perspectieven leren kennen.

"We laten ze ervaren hoe het was om bij die stakingen betrokken te zijn", vertelt bedenker Jaïr Stranders. "We vergeten nog wel eens om ons te verplaatsen in een ander en empathie te tonen, op deze manier ben je daar toch mee bezig", zegt hij tegen Omroep NH.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl