Tim Merlier (rechts) neemt de felicitatie van Caleb Ewan in ontvangst
NOS Wielrennen

Merlier wint openingsrit in VAE na kwartier bestudering finishfoto

Tim Merlier heeft de eerste etappe in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. Na bestudering van de fotofinish bleek de Belg van Soudal-QuickStep zijn voorwiel net iets eerder dan de Australiër Caleb Ewen over de streep te hebben gedrukt.

De wind zorgde al snel voor waaiers. Het was al direct vanaf de start bij het Al Dhafra-kasteel bal, waarbij een kopgroep van 26 man ontstond. Een groep van bijna gelijke grootte haakte op 50 kilometer van de finish aan. Onder anderen Jay Vine, Jakob Fuglsang en Fernando Gaviria misten de slag en konden hun rit-/klassementsambities al begraven.

De kopgroep brak in de slotfase opnieuw in twee stukken, waarna Merlier zich van de dertien man vooraan uiteindelijk de rapste toonde. Mark Cavendish werd derde en Olav Kooij vierde in de 151 kilometer lange etappe.

Vijftien minuten wachten

"We moesten zeker vijftien minuten wachten tot de beslissing viel", vertelde de 30-jarige winnaar, die eerder deze maand ook al de openingsrit in Oman op zijn naam schreef. Merlier en Ewan dachten aanvankelijk beiden dat ze hadden gewonnen. Samen gingen ze de tent in om op een tv de beelden te bekijken. Ook op de foto zagen zij geen verschil. De jury uiteindelijk wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl