Biden (links) loopt met Zelensky door het centrum van Kyiv
NOS NieuwsAangepast

Biden onaangekondigd in Kyiv: 'Extreem belangrijk voor Oekraïne'

De Amerikaanse president Biden heeft vanochtend een verrassingsbezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Het was voor het eerst dat Biden in Oekraïne was sinds de inval van Rusland in het land, krap een jaar geleden.

Biden sprak tijdens het bezoek aan Kyiv, dat zo'n vijf uur duurde, met de Oekraïense president Zelensky over onder meer nieuwe wapenleveranties. Ook ontmoette hij Oekraïense ministers en sprak hij met Amerikaans ambassadepersoneel.

Bij de aankomst van Biden liet Zelensky weten dat hij het bezoek ervaart als een grote steun voor Oekraïne:

President Biden brengt onaangekondigd bezoek aan Kyiv

Om veiligheidsredenen was het bezoek van Biden aan het land niet aangekondigd. Officieel stond alleen een bezoek aan Polen op Bidens programma, waar hij vandaag zou landen. Zelensky noemde het verrassingsbezoek van de Amerikaanse president "extreem belangrijk" voor de steun aan Oekraïners.

Biden is de belangrijkste partner van Zelensky. Hij pleit steevast voor militaire hulp aan het land in de oorlog tegen Rusland. De Verenigde Staten gaven al tientallen miljarden dollars aan militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne. In Kyiv zegde Biden opnieuw een half miljard dollar aan Amerikaanse hulp toe.

De VS levert onder meer extra artilleriemunitie, antipantsersystemen en luchtbewakingsradars. De Amerikaanse president laat verder weten dat hij later deze week verdere sancties tegen het Russische bewind en Russische bedrijven bekend zal maken.

Vrijdag is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Biden was onder meer in Kyiv om daar bij stil te staan. "Een jaar later staat Kyiv. Oekraïne staat. De democratie houdt stand", zei de president. "De Amerikanen staan aan jullie kant, de wereld staat aan jullie kant."

Ook vandaag is een symbolische dag. Exact negen jaar geleden, op 20 februari 2014, was de bloedigste dag van de maandenlange pro-Europese protesten. Op het Maidanplein in Kyiv kwamen toen honderd activisten om. Hun betoging werd neergeslagen door de oproerpolitie van de toenmalige pro-Russische president Janoekovitsj.

Het bezoek aan Oekraïne komt op een belangrijk moment in de oorlog. Biden probeert westerse bondgenoten bij elkaar te houden in hun steun aan Oekraïne.

De komende tijd zal de oorlog naar verwachting intensiveren, aangezien beide partijen zich voorbereiden op een lenteoffensief. Zelensky dringt er bij bondgenoten op aan om de levering van toegezegde wapensystemen te versnellen. Hij roept bovendien op om gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl