Medeweker van Philips werkt aan MRI-scanner
NOS Nieuws

Nederland krijgt scherpste MRI-scanner ter wereld

In Nederland moet over drie jaar de scherpste MRI-scanner ter wereld staan. Daarmee hopen onderzoekers delen van het menselijk lichaam, zoals de hersenen, nog beter in kaart te brengen. Ook moeten met het apparaat ziektes in het lichaam beter opgespoord kunnen worden.

De MRI-scanner komt te staan in Nijmegen op het terrein van het Radboudumc en de Radboud Universiteit, dankzij een subsidie van 19 miljoen euro.

De scanner is een van de negen projecten waar geld naartoe gaat om wetenschappelijk onderzoek beter te kunnen faciliteren. In totaal gaat het om een bedrag van 140 miljoen euro dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap uittrekt.

"Dit is echt geweldig nieuws", zegt hoogleraar Tom Scheenen, die deel uit maakt van het Dynamic-consortium waarin de nieuwe scanner wordt ontwikkeld. "Zo'n ding staat nergens op de wereld. Het zet Nederland, en de universiteiten die het samen doen, echt op de wereldkaart."

14 tesla

MRI-scanners staan al jaren in ziekenhuizen en universiteiten over de hele wereld. Met behulp van het apparaat kunnen artsen en wetenschappers afbeeldingen maken van het lichaam, bijvoorbeeld van organen en weefsels. Dat doet de scanner met behulp van radiogolven en magneetvelden.

Ze zijn er in verschillende magneetsterkten, ook wel tesla genoemd. "In ziekenhuizen staan scanners met een magneetsterkte tussen de 1,5 en 3 tesla", legt Scheenen uit. "De sterkste MRI-scan staat nu in Parijs, met een magneetsterkte van 11,7 tesla. Sterker is met de traditionele methode niet mogelijk".

De MRI-scanner in Parijs neemt vanwege de hoge magneetsterkte flink wat ruimte in beslag:

  • CEA Frankrijk
    De (op dit moment) sterkste MRI-scanner ter wereld, vlak voor het aansluiten
  • AFP
    De sterkste MRI-scanner ter wereld, vlak na de installatie

Maar toch willen Scheenen en z'n collega's daar nu overheen. Met de miljoenen die ze krijgen, gaan ze bouwen aan een MRI-scan met een magneetsterkte van 14 tesla. Over drie jaar moet het apparaat er staan.

Dat het nu waarschijnlijk nog sterker kan, komt door nieuwe technologie. "Een nieuwe zogenoemde supergeleider gaat ervoor zorgen dat we veel meer stroom door een zelfde hoeveelheid kabel kunnen sturen. Daarmee kunnen we hogere magneetsterktes bereiken", legt de onderzoeker uit.

Ze verwachten dat de sterkste MRI-scan niet zo groot wordt als die in Parijs, "maar gewoon de grootte heeft van de ziekenhuis MRI-scanners".

Het apparaat zal straks vooral gebruikt worden voor wetenschap, en niet per se om patiënten onder te leggen, vertelt Scheenen. "We kunnen hierdoor waarschijnlijk nog specialistischer naar delen van het menselijk lichaam kijken, zoals de hersenen. Welke verbindingen zijn er in de hersenen? En hoe staan die met elkaar in contact?"

Ook hopen de wetenschappers meer te leren over aandoeningen in de hersenen, zoals depressies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl