Een man wordt gearresteerd bij een klimaatprotest op de A12 in Den Haag, 28 januari
NOS Nieuws

Debatavond over 'geweld als vorm van klimaatprotest' afgelast in Amsterdam

In Amsterdam is een streep gezet door een geplande debatavond met de naam 'Moreel beraad over het klimaat'. Op de bijeenkomst zou gediscussieerd worden over de vraag of klimaatactivisten geweld mogen gebruiken.

Na kritiek is besloten het evenement op 7 maart af te gelasten, meldt debatcentrum Pakhuis de Zwijger. "Het is onze fout dat wij dit hebben toegelaten en gepubliceerd. Pakhuis de Zwijger staat voor dialoog en we wijzen elke vorm van geweld of oproep tot geweld af."

Een van de sprekers op het afgeblazen evenement, GroenLinks-Kamerlid Kröger, had vanmiddag al afgezegd. Ze stelt dat het haar aanvankelijk niet duidelijk was dat de optie van geweld een centrale rol zou spelen in de discussie:

Door rechtse partijen is het evenement fel veroordeeld. "Een GroenLinks-Kamerlid gaat gezellig babbelen of klimaatactivisten geweld kunnen gebruiken? In een zaal gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam nota bene", twitterde Annabel Nanninga van JA21, Statenlid van Noord-Holland.

Platform Progressief Café, de organisator van de debatavond, neemt afstand van de oorspronkelijke tekst in de aankondiging van het programma. Op die flyer stond onder meer: "Reflectie over de vraag of we geweld moeten gebruiken om de aanpak van de klimaatcrisis af te dwingen."

Volgens het platform was dit onhandig geformuleerd. "Hierdoor ontstond de indruk dat wij geweld goedkeuren" en "daar nemen wij stevig afstand van". De organisatie is in beraad of er op een ander moment een debat kan worden gevoerd over de morele dimensie van klimaatactivisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl