David Smith, gefilmd tijdens de undercoveroperatie die leidde tot zijn arrestatie
NOS NieuwsAangepast

13 jaar cel voor Britse ambassadebewaker die spioneerde voor Rusland

Een voormalig bewaker van de Britse ambassade in Berlijn is veroordeeld tot dertien jaar en twee maanden cel voor spionage voor Rusland. De 58-jarige Brit speelde meermaals gevoelige informatie door aan een contactpersoon van de Russische ambassade in de Duitse hoofdstad, oordeelde een rechtbank in Londen.

Het ging onder meer om foto's van Brits ambassadepersoneel. David Smith heeft toegegeven dat hij informatie doorgaf aan de Russen, onder andere aan de militair attaché van de Russische ambassade. In ruil daarvoor kreeg hij grote sommen geld.

De Brit viel door de mand bij een undercoveroperatie in Duitsland en werd door de Duitse autoriteiten gearresteerd in augustus 2021. Smith is alleen veroordeeld voor zijn activiteiten vanaf 2020, maar de rechter zei ervan overtuigd te zijn dat Smith al in 2018 begon met het verzamelen van informatie.

In de rechtszaal werd een video getoond waarop te zien hoe is hoe Smith bewakingsbeelden van de ambassade opneemt met zijn mobiele telefoon.

'Doorgeefluik naar Rusland'

"U bent door de Russen betaald voor uw verraad", zei de rechter. Hij vindt dat Smith ambassadepersoneel in gevaar heeft gebracht door hun foto's aan de Russen te verstrekken.

Naar het oordeel van de rechter had de man een "anti-Britse" houding gekregen en liet hij tegenover collega's blijken veel sympathie te hebben voor Rusland en president Poetin.

Zelfmedelijden

De Brit verklaarde dat hij depressief was en met zijn acties de ambassade in verlegenheid wilde brengen, maar de rechter vond dat ongeloofwaardig. "Ik zie geen logisch verband tussen een depressie en de beslissing om je land te verraden." Ook een spijtbetuiging van Smith deed de rechter weinig. "Uw spijt is niets meer dan zelfmedelijden."

De BBC schrijft dat Smith als bewaker geen toegang had tot de meest geheime informatie. Toch kan het materiaal dat hij doorgaf volgens de BBC van waarde zijn geweest voor de Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl