foto ter illustratie
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Extra bescherming voor natuurgebieden in de Noordzee

In een deel van het Nederlandse deel van de Noordzee gelden binnenkort strengere regels om de natuur te beschermen. Het gebied ligt ten noorden van de Waddeneilanden. Daar moeten vissers de bodem voortaan met rust laten; zo is visserij met sleepnetten er niet meer toegestaan.

Volgens Stichting de Noordzee is door de maatregelen die straks ingaan 5 procent van de Noordzeebodem beschermd. "Een gebied zo groot als de provincie Drenthe", aldus de stichting.

Uit een publicatie van de Europese Unie blijkt dat zogenoemde bodemberoerende visserij voortaan niet meer mag in natuurgebieden als de Klaverbank, Friese Front en de Centrale Oestergronden, meldt Omrop Fryslân. Vergelijkbare beperkingen zijn ingesteld in delen van de Duitse Noordzee, zoals rondom de Doggersbank. Ze gaan over drie weken in.

'Belangrijke horde'

De Nederlandse gebieden hadden al langer een beschermde status, maar de regels worden dus aangescherpt. Volgens Stichting de Noordzee was tot nu toe 0,3 procent echt beschermd tegen bodemberoering door visserij. "Deze 5 procent is een belangrijke, eerste horde op weg naar een écht gezonde Noordzee", stelt directeur Wytske Postma in een verklaring.

In het zogenoemde Noordzeeakkoord hebben partijen in 2020 afgesproken dat 15 procent van de Noordzee in 2030 beschermd moet zijn tegen bodemberoering door visserij.

Advertentie via Ster.nl