NOS Nieuws

Toezichthouder pakt tomatentelers aan die bewust virus verspreiden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat optreden tegen tomatentelers die expres hun eigen planten besmetten met een virus, een methode die cross-protectie wordt genoemd.

Het gaat om het zogenoemde brown rugose fruit virus (ToBRFV). Telers gebruiken een illegaal middel dat een variant van dat virus bevat om planten beter te beschermen tegen agressievere virusvarianten. Het gebruik van het middel is niet alleen verboden, het brengt ook risico's met zich mee voor de gebruiker en omliggende bedrijven, zegt de NVWA.

Het middel, waarvan de effectiviteit overigens niet duidelijk is, bevat volgens de producent ervan een milde variant van het virus. Maar die claim wordt volgens de NVWA niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en dat is ook al aan de telers doorgegeven, meldt de voedselautoriteit.

Handhavend optreden

EU-regels schrijven voor dat de verspreiding van ToBRFV juist moet worden bestreden. Het is ook verplicht het virus te elimineren als het wordt aangetroffen.

De toezichthouder zegt vermoedens te hebben welke bedrijven hun planten opzettelijk hebben geïnfecteerd en kondigt "handhavend optreden" aan, zonder verder in detail te treden.

Vorig jaar waarschuwde de NVWA al om geen cross-protectie toe te passen, maar het lijkt er sterk op dat het nog altijd gebeurt. Bij inspecties op meerdere besmette bedrijven heeft de NVWA de ToBRFV-variant uit het middel gevonden.

Productie en verkoop gaat door

De NVWA heeft vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek afgerond naar de vermoedelijke producent van het middel en enkele bedrijven waar opzettelijk planten zijn besmet. Het dossier is ingeleverd bij het Openbaar Ministerie.

De toezichthouder heeft aanwijzingen dat die vermoedelijke producent niet is gestopt met de productie en verkoop van het middel. Daarom is er een nieuw handhavingsonderzoek begonnen.

ToBRFV is niet schadelijk voor mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl