Bloemen na de aanslag vorig jaar mei in Buffalo
NOS Nieuws

Levenslang voor man die in Buffalo tien zwarte Amerikanen doodschoot

Een man die in mei vorig jaar tien mensen doodschoot in een supermarkt in Buffalo is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het ging om een racistische aanslag: de slachtoffers die Payton Gendron maakte waren allen zwarte Amerikanen.

De emoties rond de uitspraak liepen hoog op.

Een familielid van een van de slachtoffers rende in de rechtszaal op de nu 19-jarige Gendron af om hem te lijf te gaan, maar werd tegengehouden.

Woede nabestaanden bij rechtszaak racistische moord VS

Familieleden kregen de kans om in de rechtszaal hun verhaal te doen. Sommigen schreeuwden naar de schutter, anderen huilden of citeerden uit de bijbel. Gendron, die gedreven werd door racistische complottheorieën, huilde op sommige momenten en betuigde in een korte verklaring spijt. Hij erkende dat hij mensen had gedood omdat ze zwart waren.

De slachtoffers waren in de leeftijd van 32 tot 86 jaar. Behalve de tien dodelijke slachtoffers waren er nog drie gewonden. Gendron had in november al een bekentenis afgelegd. Bij het uitspreken van het vonnis zei de rechter dat hij geen tweede kans verdient.

Er loopt ook nog een federale zaak tegen Gendron. Die kan erop uitdraaien dat hij de doodstraf krijgt. In de staat New York, waar het vonnis werd uitgesproken, bestaat de doodstraf niet meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl