NOS Wielrennen

Wie stopt Pogacar dit jaar? Twee koersen, twee solo's, twee overwinningen

Wie klopt Tadej Pogacar dit jaar? Het Sloveense wonderkind zal dit jaar alles op alles zetten om zijn troon in de Tour de France te heroveren, maar dat betekent niet dat Pogacar in aanloop naar dat hoofddoel op een berg gaat zitten om zich voor te bereiden.

Op zijn voorjaarsprogramma staan dit seizoen gewoon weer klassiekers als Strade Bianche, Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Pogacar is namelijk ook een liefhebber. En een winnaar.

Maandag begon hij zijn seizoen met de Spaanse gravelkoers Jaén Paraiso Interior en zette die wedstrijd met een solo van veertig kilometer naar zijn hand. Vandaag herhaalde hij dat kunstje in de eerste etappe van de sterk bezette Ronde van Andalusië, al was de solo iets korter.

De eerste etappe van Puente de Génave naar Santiago de la Espada over 179 kilometer was direct de koninginnenrit met drie aardige cols. Op de laatste bepaalde UAE namens Pogacar het tempo en op 5 kilometer van de top vloog de tweevoudig Tourwinnaar weg.

Santiago Buitrago leek even met gemak het wiel van de Sloveen te volgen, maar dat bleek bluf want na 200 meter was ook de Colombiaan van Bahrain gezien. In de resterende 12 kilometer reed Pogacar onbedreigd naar de zege.

Op 38 seconden waren Buitrago, ploeggenoot Mikel Landa en Spaans kampioen Carlos Rodríguez (Ineos) de eerste verliezers. Enric Mas (Movistar), de enige die Pogacar in het najaar nog enigszins kon bedreigen, zat daar eerst ook bij, maar kreeg pech.

Opvolger Poels

Het is de vraag of Pogacar ook donderdag nog een honderdprocentscore heeft in de koersen waarin hij aan de start staat. Maar uitgesloten is het niet, want de Sloveen kan ook op de punchy aankomst van Alcalá la Real uit de voeten.

De Ronde van Andalusië - voorheen Ruta del Sol - duurt tot en met zondag. Vorig jaar ging Wout Poels aan de haal met de eindzege. Poels verdedigt zijn titel dit jaar niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl